Chinezii de la CEFC, viitorii proprietari ai Rompetrol, îşi consolidează poziţia în zona Mării Negre

CEFC, viitorul proprietar al Grupului Rompetrol, anunţă investiţii importante în Georgia, ţară unde oricum va avea o prezenţă semnificativă după ce va finaliza achiziţia Rompetrol. Totul face parte din strategia oficială a Beijingului de expansiune pe vechiul "Drum al Mătăsii".
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 10:34
Chinezii de la CEFC, viitorii proprietari ai Rompetrol, îşi consolidează poziţia în zona Mării Negre

Două dintre cele mai mari companii chineze, CEFC China Energy Company Limited şi Eurasian Invest LLC au anunţat fondarea unei bănci de dezvoltare în Georgia, în care vor investi în miliard de dolari, potrivit presei locale.

Ceremonia oficială de semnare a acordului privind înfiinţarea băncii a avut loc în data de 15 mai la Beijing, unde a fost organizat Forumul pentru Cooperare Internațională „One Belt, One Road”, o iniţiativă prin care China anunţă extinderea puterii sale economice la nivel global, pe vechiul Drum al Mătăsii.

Din partea Georgiei, declarația a fost semnată de vicepremierul Dimitri Kumsishvili, şi, potrivit acesteia, ambele companii chineze şi-au asumat obligația de a crea noi bănci comerciale în Georgia. Kumsishvili a declarat că s-a adresat deja Băncii Naționale din Georgia pentru a discuta procedurile oficiale relevante.

„Concurența în sectorul bancar este crucială pentru dezvoltarea sistemului bancar şi a economiei noastre”, a declarat vicepremierul georgian. Potrivit acestuia, este important ca o bancă mai mare din Georgia să poată contribui la dezvoltarea sectorului privat.

50 de milioane de dolari din China pentru un fond de investiţii în Georgia

Nu este singurul acord încheiat de chinezi cu ţara din estul Mării Negre. În acelaşi context, oficialii statului georgian au semnat cu CEFC un acord pentru înfiinţarea unui fond comun de investiţii, Fondul Național pentru Renașterea Georgiei, pentru implementarea proiectelor chinezeşti în această ţară.
Infrastructura, energia, agricultura, industria şi turismul sunt domeniile în care unde fondul va face investiții, iar capitalul său este de 50 de milioane de dolari, potrivit înţelegerilor dintre cele două părţi.

Chinezii vor fi însă puternic prezenţi, oficial, pe piaţa din Georgia, după ce se va fi finalizat achiziţia Grupului Rompetrol.
În primăvara anului trecut, CEFC a anunţat că a semnat cu KazMunaiGas un acord pentru cumpărarea a 51% din grupul KMG International (Rompetrol), după care a anunţat investiţii de trei miliarde de dolari pentru consolidarea şi extinderea afacerii.
„Conform înțelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI si subsidiarele sale”,a anunţat compania chineză. Transferul efectiv al acţiunuilor se va perfecta în acest an.

Or, Rompetrol este deja prezentă în Georgia, cum este de altfel prezentă în mai multer state din zona Mării Negre. De zece ani, Rompetrol a dezvoltat o reţea de distribuţie a carburanţilor, care numără 71 de staţii, are 700 de angajaţi şi este printre cei mai mari cinci contribuabili la bugetul Georgiei.

Cu circa 6.000 de angajați în 11 de țări, KMG International deține una dintre cele mai mari și mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre – Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an, iar rețeaua de distribuție de carburant a Grupului numără peste 1.000 de puncte de vânzare în România, Moldova, Georgia şi Bulgaria, dar si in Franța și Spania prin intermediul companiei Dyneff – care este detinuta in parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited in proportie de 51% / 49% din actiuni.

Drumul Mătăsii, varianta secolului XXI

Proiectul „One Belt, One Road”, în traducere „o centură, un drum”, descris drept o reimaginare a vechiului Drum al Mătăsii în vremuri moderne, este despre comerţ şi rute comerciale. China vrea trenuri mai rapide, camioane încărcate cu produse care să circule neîntrerupt pe autostrăzi până la porţile Europei, şi mai departe până în Scandinavia sau Marea Britanie, de-a lungul Drumului Mătăsii din vremuri străvechi. Vrea rute maritime care să ducă şi să aducă petrol, cereale şi alte materii prime de la Guangzhou până în Marea Mediterană, la Trieste, Veneţia sau Marsilia. Mai presus de toate, vrea predictibilitate şi stabilitate pe rutele comerciale care îi deservesc interesele.

Noul drum al mătăsii ar traversa zeci de ţări care reprezintă, cumulat, 65% din populaţia lumii, aproximativ o treime din PIB-ul mondial, şi prin care trece un sfert din comerţul global.

Președintele chinez Xi Jinping a promis, în data de 15 mai, investiții de 124 miliarde dolari pentru planul său referitor la noul Drum al Mătăsii, cu ocazia unui summit care a avut loc la Beijing, pe această temă, la care au participat oficiali din 29 de țări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...