Chiriţoiu despre privatizarea CFR Marfă: Documentaţia depusă de GFR este incompletă

Solicitarea depusă marţi de Grup Feroviar Român (GFR) la Consiliul Concurenţei pentru aprobarea preluării CFR Marfă este incompletă, a declarat sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 11:15
Chiriţoiu despre privatizarea CFR Marfă: Documentaţia depusă de GFR este incompletă

‘Solicitarea nu este completă şi le vom trimite săptămâna viitoare o cerere să completeze datele. Noi vom da un răspuns cât mai curând posibil. Termenul în care trebuie să dăm un răspuns este de cinci luni de la primirea documentaţiei complete’, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenţei.

Citeşte şi Gruia Stoica a notificat Concurenţa cu privire la achiziţia CFR Marfă. Nu prea mai are timp să o preia

‘Cotele de piaţă sunt mari şi ne uităm la asta. Putem spune ‘da’, ‘nu’ sau ‘da, condiţionat’. Condiţiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunţarea la anumite părţi din aceste companii. Ne putem uita şi la partea de contracte. Este mai puţin probabil să punem condiţii pe partea de preţ, dar ne vom uita şi la asta. Nimic nu este exclus’, a explicat Chiriţoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenţei va fi negativ, Chiriţoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacţia va fi blocată.

‘Am discutat şi cu Comisia Europeană despre acest caz şi îi vom anunţa săptămâna viitoare că am primit notificarea. Chiar dacă documentele nu sunt complete, le vom spune celor de la Comisie ce avem’, a adăugat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că a solicitat informaţii din piaţă despre concentrarea economică formată după preluarea companiei CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR).

CC este interesat de observaţiile şi punctele de vedere ale terţilor, inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate, în legatură cu această tranzacţie.

‘Dorim să aflăm opiniile actorilor din piaţă, să strângem cât mai multe informaţii pentru a putea analiza cât mai obiectiv impactul pe care îl poate avea această tranzacţie asupra economiei’, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Grup Feroviar Român, societate din grupul Grampet, a notificat, marţi, Consiliului Concurenţei concentrarea economică pe care o va realiza prin preluarea pachetului de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al CFR Marfă. Societăţile implicate în concentrarea economică notificată realizează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar.

În ceea ce priveşte analiza concentrărilor economice, în funcţie de dimensiunea operaţiunii respective (naţională sau comunitară), aceasta poate fi realizată fie de Consiliul Concurenţei, fie de Comisia Europeană.

‘Începând cu data primirii unei notificări complete, care conţine toate elementele necesare pentru a permite controlul eficient al unei operaţiuni de concentrare economică, termenul legal maxim în care instituţia noastră va emite o decizie în ceea ce priveşte compatibilitatea unei operaţiuni de concentrare economică cu un mediu concurenţial normal este de cinci luni’, se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, joi, că este ‘cu ochii pe ceas’, în contextul în care Grup Feroviar Român /GFR/ trebuie să vireze până în data de 4 octombrie garanţia în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, iar în 30 de zile întreaga sumă.

‘Eu am obligaţia să respect contractul şi Hotărârea de Guvern, am nişte termene prevăzute. Sunt cu ochii pe ceas, mă uit să fie respectate aceste termene. Am trimis la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură o comisie formată din Corpul de Control şi funcţionari ai Ministerului Transporturilor, specialişti pe domeniul de infrastructură feroviară tocmai pentru a vedea în ce măsură, în momentul de faţă, pot să fac un anunţ cu privire la situaţia pe care am găsit-o. Grup Feroviar Român trebuie să vireze până pe 4 octombrie garanţia, iar în 30 de zile toţi banii’, a spus Mănescu, la ‘Bucharest Forum 2013’.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Transporturilor afirma că procesul de privatizare a companiei CFR Marfă va fi reluat, în cazul în care actuala procedură eşuează, dar a dat asigurări că, deocamdată, procedura de privatizare este ”în regulă”.

Compania Grup Feroviar Român /GFR/ a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. Face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...