Chiriţoiu, despre tarifele RCA: Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune

Datele pe care le deţine Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte majorarea tarifelor RCA "nu par să confirme panica generată de transportatori, în condiţiile în care există asigurători care îşi majorează preţurile la unele produse, dar sunt şi scăderi de preţuri la alte produse, astfel că imaginea pare să fie a unei pieţe care funcţionează", a declarat miercuri preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. 
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 15:49
Chiriţoiu, despre tarifele RCA: Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune

‘Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune: că trebuie musai, de azi pe mâine, să schimbăm legea. De exemplu, ies forestierii în stradă: musai acum trebuie să reducem preţul la lemn. Poate da, poate nu. La fel la dumneavoastră, vin transportatorii şi spun: a crescut preţul la RCA cu 300%, trebuie să faceţi ceva mâine. Cât se poate, încercăm să rezistăm la presiunea aceasta de a decide lucrurile de azi pe mâine, fără a avea date. Poate este şi vina noastră că nu avem destule date. Oricum, nu poţi instantaneu, în timp real, să ştii ce se întâmplă în sute de mii de contracte. Trebuie să avem răbdare să strângem date, să luăm decizii în cunoştinţă de cauză. Datele pe care le avem noi, câte am primit – şi de la reglementator (Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, n.red.) şi cât am mai strâns noi din piaţă, nu par să confirme panica aceasta. Vedem că sunt companii care îşi cresc la unele produse preţurile, dar am găsit şi, spre surpriza noastră, scăderi de preţuri la unele produse. Imaginea pare să fie a unei pieţe care cumva funcţionează. Da, avem undeva nişte creşteri de preţuri, dar sunt şi companii care pe unele produse îşi reduc preţurile’, a menţionat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că, pe ansamblu, ‘avem o creştere a preţurilor an de an, ceea ce este îngrijorător’, însă a subliniat că, din datele raportate de asigurători pe segmentul RCA, ‘se plăteşte cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează’ şi nu înţelege interesul industrie pentru acest segment care produce pierderi.

‘De unde apar creşterile (de tarife, n.r)? În parte pot fi explicate de faptul că, per ansamblu, industria pare să meargă în pierdere, ceea ce este cumva surprinzător. Poate îmi explică colegii de la UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, n.r) de ce vedem, aparent, pe datele raportate, că se plăteşte cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează pe RCA. De ce nişte agenţi economici raţionali sunt implicaţi în industrie (pe segmentul RCA, n.r), dacă merge atât de prost? Numai Ungaria este cumva comparabilă cu noi. Am văzut că ţări din estul Europei produsul este în echilibru, ba chiar profitabil. De ce în România are pierderi atât de mari?’, a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În opinia sa, chiar cu aceste majorări de preţuri, ‘imaginea nu pare să fie atât de dramatică aşa cum a fost prezentată’.

‘Nu am văzut creşteri de 300% pe scară largă. România evident, nu este Germania, nu este Anglia. Este o ţară în care avem foarte multe de făcut. Dar, să ne luăm timp să judecăm lucrurile, să strângem date şi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză, fără să ne lăsăm impresionaţi de interesele punctuale ale lui X sau Y. Evident, orice om raţional vrea să plătească cât mai puţin. Dacă pot să fac o criză şi să spun: nu vreau să mă coste RCA-ul nimic sau statul să îmi dea lemn pe gratis, da, evident că este un interes aici pe care pot să îl înţeleg, dar nu un interes public unde eu, ca autoritate a statului trebuie să cedez’, a adăugat Chiriţoiu.

Acesta a subliniat că, prin concurenţa între companiile de pe piaţă, se ajunge la cel mai bun raport calitate-preţ al produsului pentru consumator. ‘Prin concurenţa între agenţii economici se realizează protecţia consumatorului. Dorim să concureze companiile între ele, să fie cât mai eficiente, să ofere condiţii cât mai bune clienţilor’, a mai spus Chiriţoiu.

Discuţiile în ceea ce priveşte tarifele RCA s-au înteţit în noiembrie 2015, când reprezentanţii transportatorilor au declarat că firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii şi mari îşi vor muta activitatea în alte ţări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA.

Tot în noiembrie, reprezentanţii ASF anunţau că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% – 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto. Potrivit sursei citate, controalele urmau să fie efectuate în colaborare cu echipe de actuari.

În urma controalelor, reprezentanţii ASF au solicitat celor nouă societăţi de asigurare autorizate să vândă poliţe RCA ‘să reconsidere formulele de calcul’ care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016, menţionând că aşteaptă, până la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Pe de altă parte, reprezentanţii UNSAR au menţionat că transportatorii prezintă în spaţiul public exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asigurătorilor, iar daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern.

În 17 decembrie, circa 3.000 de transportatori au protestat, în Piaţa Victoriei şi pe bulevardul Kiseleff din Capitală, faţă de scumpirea RCA, conform estimărilor Jandarmeriei. Reprezentanţii transportatorilor rutieri speră ca revendicările să fie soluţionate în urma întâlnirilor cu autorităţile.

Potrivit unui protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanţii ASF şi cei ai companiilor de asigurări, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot creşte cu cel mult 50% faţă de cele practicate în iunie 2015.

Raportul anual al ASF arată că societăţile de asigurare din România înregistraseră, în 2014, o pierdere netă de 35,5 milioane lei, în scădere cu 97% faţă de anul anterior. În 2013, asigurătorii din România înregistraseră pierderi de 1,38 miliarde lei, faţă de 321,58 milioane lei în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...