Chiriţoiu: Sunt de acord că unele investigaţii durează prea mult, dar suntem sub media UE

Durata investigaţiilor derulate de Consiliului Concurenţei este mare, însă se situează sub media europeană, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa PRIA Competition.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 13:43
Chiriţoiu: Sunt de acord că unele investigaţii durează prea mult, dar suntem sub media UE

Afirmaţia acestuia vine în urma declaraţiei directorului executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din România (ACUE), Silvia Vlăsceanu, făcute la acelaşi eveniment, potrivit căreia investigaţiile Consiliului Concurenţei durează prea mult, iar, între timp, piaţa se schimbă. Ea a oferit drept exemplu cazul în care Hidroelectrica şi principalii săi clienţi au fost amendaţi pentru fapte din perioada 2004-2008, în urma unei investigaţii finalizate în 2015. Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă.

‘Nu cred că stăm atât de rău în România. Trebuie să mai facem eforturi, dar suntem pe drumul cel bun. În Uniunea Europeană, media pentru investigaţiile care privesc cartelurile este de patru ani. La Hidroelectrica, investigaţia a durat trei ani, ceea ce este sub media UE. Întâi greşeşti, apoi te amendăm, nu putem să investigăm lucrurile înainte să se întâmple şi înainte de a produce efecte în piaţă. Sunt de acord că unele cazuri durează prea mult, dar în cazul Hidroelectrica – nu’, a spus Chiriţoiu.

El a explicat investigaţiile durează atât de mult întrucât agenţii economici anchetaţi contestă tot, inclusiv ordinele judecătoreşti, scrie Agerpres.

‘Dacă vom contesta tot, normal că instanţa este supraîncărcată şi cazul durează. Dacă firmele ar veni şi ar recunoaşte greşeala, ne-am concentra pe cazurile cu adevărat dubitabile, unde sunt argumente de o parte şi de alta. În România stăm mult mai bine, pentru că avem instanţe specializate, spre deosebire de alte ţări, unde orice judecător se ocupă cu astfel de cazuri’, a susţinut Chiriţoiu.

Şeful Concurenţei a adăugat că reprezentanţii Consiliului merg din judeţ în judeţ pentru a educa mediul de afaceri în privinţa regulilor de concurenţă, mai ales în cazul micilor firme.

‘Este adevărat că avem mai multe cazuri de carteluri. Trebuie să lucrăm mult şi la cazurile pe verticală, însă, fără sancţiuni, nu reuşeşti să faci omul să-şi schimbe comportamentul. Trebuie însă să prevenim. Firmele mari au avocaţi, dar pentru firmele mici mergem dintr-un judeţ în altul şi discutăm legislaţia concurenţei. Facem efortul de a educa mediul de afaceri privind regulile de concurenţă’, a continuat Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, a participat, joi, la conferinţa PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutăţile legislative în ceea ce priveşte concurenţa, precum şi analize şi studii de caz ale celor mai importante investigaţii de concurenţă de anul trecut.

Conferinţa, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenţei şi aduce laolaltă reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai altor autorităţi ale statului, reprezentanţi ai camerelor de comerţ şi ambasadelor, reprezentanţi din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar şi piaţa farmaceutică.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...