Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1% în primele cinci luni

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1% în termeni nominali, în primele cinci luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul creşterii înregistrate de industria prelucrătoare şi industria extractivă, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 11:33
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1% în primele cinci luni

Datele INS relevă că industria prelucrătoare a înregistrat o creştere de 1% în intervalul menţionat, iar industria extractivă un avans de 0,6%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale, în primele cinci luni din 2015 faţă de acelaşi interval al anului trecut, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (5,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,4%) şi industria bunurilor intermediare (4,0%). Scăderi au înregistrat industria energetică (22,7%) şi industria bunurilor de uz curent (0,6%).

Potrivit INS, în luna mai 2015, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a scăzut cu 2%.

Totodată, în luna mai 2015 comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a crescut pe total cu 1,5% ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 1,5% şi industriei extractive, cu 0,6%.

Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în sectoarele: industria energetică (17,4%) şi industria bunurilor intermediare (2,6%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de capital (1,6%), industria bunurilor de uz curent (0,3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,2%).

Totodată, în luna mai 2015 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut pe ansamblu cu 2%, ca urmare a scăderilor din industria extractivă (9,8%) şi industria prelucrătoare (1,7%).
INS precizează că, pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (26,1%) şi industria bunurilor de uz curent (4,1%). Creşteri au înregistrat industria bunurilor intermediare (2,3%), industria bunurilor de capital (2,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,7%).

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...