Cine are cartelă prepay va trebui să îşi declare identitatea – Ministrul Comunicaţiilor

Legea privind modul în care sunt reglementate cartelele prepay va avea o perioadă de implementare, astfel încât deţinătorii să aibă timp să îşi declare identitatea, a declarat, miercuri seară, la TVR, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, care a precizat că va depune toate eforturile ca această lege să fie cât mai repede dezbătută public.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 06:58
Cine are cartelă prepay va trebui să îşi declare identitatea - Ministrul Comunicaţiilor

‘Legea o să aibă o perioadă de reglementare, un timp de implementare, de şase luni să spunem. Apoi o să aibă un timp de declarare. Dacă ai cartelă, o să ai un timp să-ţi declari identitatea. Ar fi normal să se dea o perioadă rezonabilă de înregistrare, pentru că altfel, în ultima zi de intrare în vigoare a legii o să fie cumpărate zeci de milioane de cartele şi nu are niciun efect. În momentul în care deţinătorul cartelei, într-un timp rezonabil, să zicem de trei luni, nu se va înregistra…el va primi un sms: trebuie să vii sa te înregistrezi. (Înregistrarea se va face n.r) la un operator de date cu caracter personal sau la magazinele operatorului. Reglementările tehnice or să se dea prin normele metodologice’, a spus ministrul Comunicaţiilor, subliniind că, în cazul celor aflaţi în străinătate ‘am putea să găsim şi o formă de semnătură electronică, de identificare la distanţa’.

Ministrul a explicat că în viitor, conform acestei legi, persoanele care vor dori să cumpere o cartelă vor trebui să se înregistreze cu buletin, în timp ce vânzătorii vor trebui să se autorizeze, scrie Agerpres.

‘Ideea este în felul următor…În mod normal mă duc ca simplu cetăţean şi vreau să cumpăr această cartelă. Cu ajutorul buletinului se înregistrează: cod, data naşterii…Or să le vândă (cartelele n.r) cei care au acces la aceste date, cei care culeg date cu caracter personal. În momentul în care ai dreptul să vinzi această cartelă, trebuie să te înregistrezi ca operator de date cu caracter personal şi trebuie să respecţi legea, pentru că cei care operează cu date de acest tip trebuie să respecte nişte reguli şi au nişte răspunderi. La acel moment, dacă este un dealer care se autorizează, el poate vinde. Dacă este un chioşc mai mic şi nu doreşte să se autorizeze, să respecte regulile, atunci nu văd de ce ar vinde acest serviciu. Există o lege ce reglementează corect şi clar pe cei care operează cu date cu caracter personal. Şi sunt răspunderi şi pedepse. În momentul în care doreşti să operezi cu astfel de date te înregistrezi la o autoritate responsabilă. Sunt nişte relee de siguranţă, nişte nivele de siguranţă şi trebuie să le respecţi. Dacă nu le respecţi eşti controlat, amendat etc’, a precizat Marius Bostan.

El a menţionat că va depune toate eforturile ca legea să intre cât mai repede în dezbatere publică.

‘O să depun eforturi cât mai repede această lege să fie discutată, dezbătută public, după toate regulile. La fel am făcut şi cu Legea securităţii cibernetice. Am lansat-o în dezbatere, am făcut două dezbateri publice, am participat în ultima lună cred că la peste 15 întâlniri pe această temă. Am terminat joi săptămâna trecută’, a mai spus Bostan.

Ministrul a precizat totodată, că această lege ‘este dată pentru criminali şi infractori’ şi nu va rezolva toate problemele de securitate ale României, iar, în ceea ce priveşte constituţionalitatea, ea nu face altceva decât să repare ce s-a făcut prost înainte.

‘Nu înseamnă că rezolvăm cu această lege toate problemele de securitate ale României. (…) Aceasta este o lege dată pentru criminali şi infractori. Referitor la constituţionalitate, trebuie spus că nu fac decât să repar ce s-a făcut prost înainte. Am scos acele elemente expuse Curtea Constituţională, le-am extras şi le-am tratat conform unui principiu al proporţionalităţii: adică nu trebuie să omorâm, în limbaj popular, musca cu tunul. Adică principii de proporţionalitate între ceea ce se poate întâmpla dacă nu fac ceva şi ce măsuri trebuie să iau cu costuri rezonabile pentru a micşora probabilitatea’, a mai spus şeful MCSI.

Premierul Dacian Cioloş a subliniat, duminică, necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, precizând că România este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde cartele prepay fără un control de identitate.

‘Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România’, a spus Cioloş, la Pro TV.

La rândul său, Marius Bostan a afirmat luni că reglementarea acestui segment se află în lucru în cadrul unui grup inter-instituţional.

‘Există un grup inter-instituţional care lucrează la această problemă. Noi am considerat prioritate Legea securităţii cibernetice şi deja, astăzi, pleacă în circuitul de avizare, în interiorul Guvernului, această lege. Avem o preocupare şi în privinţa cartelelor prepay. Este o chestiune care ar trebui reglementată. În urma consultărilor cu grupul inter-instituţional vom vedea ce se va întâmpla (…) Personal, aş pleda pentru detaşarea problemelor cu cartelele prepay într-o singură reglementare (…) Nu pot decât să repet ceea ce a spus premierul. Este evident că dacă a declarat asta premierul României, nu pot să contrazic ceea ce a spus. Este o realitate, ne izbim de ea. Cartele de acest gen din România s-au mai folosit şi pentru alte lucruri. Probabil că erau mai ieftine’, a spus Bostan.

Joi, SRI informa, printr-un comunicat de presă, că în România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele prepay pentru comunicare în exterior.

‘În România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigaţia priveşte inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informaţii recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele’, a precizat SRI.

SRI menţionează că investighează, în cooperare cu instituţiile din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii internaţionali, folosirea cartelelor nenominale româneşti în zone în care activează organizaţii teroriste.

‘SRI a reliefat constant necesitatea adoptării unei legislaţii privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE’, subliniază sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...