Cine este Carlyle Group, fondul de investiţii care va scoate gaze din Marea Neagră

Firma de private equity Carlyle Group a ajuns să controleze 36 de com­panii în Romania, în diverse sec­toare economice, ultima achiziţie vizand o serie de active ale OMV Petrom SA, preluate prin intermediul Mazarine Energy Romania, subsidiară a Maza­rine Energy BV.
Economica.net - joi, 07 feb. 2019, 07:32
Cine este Carlyle Group, fondul de investiţii care va scoate gaze din Marea Neagră

Fondul de investiţii Carlyle Group, cel mai mare din lume, a luat decizia de a investi, prin compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră. BSOG este deţinută de subsidiara sa Carlyle International Energy Partners (CIEP), care este acţionar majoritar, şi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar din noiembrie 2017. Compania a intrat în România prin cumărarea afacerilor Sterling Resources, inclusiv perimetrele de explorare din Marea Neagră.

 

CIEP este un fond de 2,5 miliarde dolari, care investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea şi comercializarea petrolului şi a produselor petroliere şi nu în ultimul rând în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.

Conform propriului site, fondul de private equity Carlyle Group, fondat în 1987 în Washington, DC, gestionează, în acest moment, active de 216 miliarde de dolari prin 343 de vehicule de investiţii (alte fonduri). Are 1.650 de angajaţi în 31 de birouri în America de Nord, America de Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia şi Australia. Compania susţine că are peste 1.950 de investitori din 90 de ţări.

Obiectivul Carlyle este „de a investi înțelept și de a crea valoare pentru investitorii săi”, dintre care mulți sunt fonduri de pensii publice. Carlyle investește în patru segmente – Corporate Private Equity, Real Assets, Global Market Strategies și Investment Solutions – din Africa, Asia, Australia, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud. Experienţa și expertiza Carlyle acoperă diverse industrii, inclusiv: industria aerospațială, servicii guvernamentale și de apărare, consum şi retail, energie, servicii financiare, sănătate, industrie, imobiliare, tehnologie și servicii pentru mediul de afaceri, telecomunicaţii şi mass-media și transport. Grupul Carlyle deţine peste 1.600 de angajaţi în 31 de birouri din şase continente. 

La 31 decembrie 2018, grupul avea un portofoliu global de 276 de companii şi peste 325 de investiţii imobiliare.

Numele grupului a fost ales de fondatori după cel al hotelului Carlyle din New York, unde aveau parte multe dintre întâlnirile acestora.

Ce are Carlyle Group în România

Grupul de private equity a ajuns să controleze, în România, 36 de companii în diverse sec­toare economice, ultima achiziţie vizand o serie de active ale OMV Petrom SA, preluate prin intermediul Mazarine Energy Romania, subsidiară a Maza­rine Energy BV, notează Ziarul Financiar.

Activele transferate către Mazarine Energy Romania SRL constau, în prin­cipal, în drepturi şi obligaţii prevă­zute în acorduri de concesiune petrolieră. Tranazacţia vine în contextul în care Carlyle Group, cu un portofoliu de ac­tive de 194 mld. dolari, a făcut anul tre­cut o injecţie de capital de 500 mil. do­­lari în Mazarine Energy după ce com­pania a raportat un su­cces în zona de explorare şi producţie din Tunisia. Cu o parte din aceşti bani, Mazarine a cumpărat 19 zăcăminte din cele 232 pe care OMV Petrom la are în portofoliu.

Compania petrolieră Black Sea Oil & Gas, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, au anunţat, la finalul anului trecut, că au acordat firmei Grup Servicii Petroliere (GSP) Offshore, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore şi onshore în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), din platforma continentală a Mării Negre aparţinând României, conform News.ro.

Lucrările constau în serviciile de proiectare, achiziţie, construcţie, instalare şi punere în funcţiune („EPCIC”) precum şi contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, iar contractul are o valoare de 400 de milioane de dolari.

BSOG a anunţat, de asemenea, recent, că a semnat cu Transgaz un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia (MGD). Totodată, BSOG a anunţat semnarea la Paris a acordului de vânzare a gazelor naturale cu Engie, prin intermediul filialei sale Engie Energy Management România, pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Midia.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...