Cine exploatează terenul agricol al României? Agenţia Domeniilor Statului ţine lista la secret

Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care administrează terenul agricol al statului, evită să dea publicităţii lista persoanelor juridice care au luat în arendă sau concesiune pământurile arabile.
Alina Stanciu - mar, 28 iul. 2015, 21:02
Cine exploatează terenul agricol al României? Agenţia Domeniilor Statului ţine lista la secret

În baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public (Legea nr. 544 din 2001), ECONOMICA.NET a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), instituţia care administrează terenurile cu destinatie agricolă apartinând domeniului public şi privat al statului, lista persoanelor juridice care exploatează pământul statului. Solicitarea noastră a fost trimisă în data de 22 iunie 2015, iar, pe 14 iulie, ADS ne-a trimis o listă a suprafeţelor administrate de ADS şi contractate  la data de 30.06.2015, pe judeţe.

ECONOMICA.NET a revenit asupra solicitării, pentru ca, 10 zile lucrătoare mai târziu, să primim o situaţie a suprafeţelor de teren aflate în administrarea ADS şi contractate la data de 30.06.2015, cu precizarea numărului de contracte în vigoare din fiecare judeţ în parte. ADS nu a oferit însă nicio informaţie cu privire la companiile care au contractat aceste suprafeţe, aşa cum am solicitat şi obţinut anul trecut, în urma unei solicitări de presă similare.

Cât teren de la stat exploatează persoanele juridice

Potrivit ADS, la data de 30 iunie anul curent, ADS avea contracte de arendă sau concesiune pentru o suprafaţă de peste 271.000 de hectare din cei aproximativ 320.000 de hectare pe care îi administrează. Cea mai mare suprafaţă pentru care Agenţia are contracte în derulare se află în Brăila (65.158 de hectare), unde, pe terenul Insulei Mari a Brăilei, SC Agricost, compania omului de afaceri Constantin Duluţe, un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, exploatează aproape întreg terenul (56.220 de hectare, conform datelor APIA aferente suprafeţelor pentru care s-au cerut subvenţii pe suprafaţă). În Brăila există 41 de societăţi care exploatează teren de la ADS.

Urmează Călăraşi, unde 36 de agenţi economici au încheiat contracte de arendă sau concesiune pe o suprafaţă de 49.559 de hectare, Ialomiţa unde există 21 de companii pe o suprafaţă de 19.828 hectare şi Tulcea unde 62 de firme au arendat sau concesionat 17.539 de hectare. 

Cel mai mare număr de companii care au luat teren de la ADS se regăsesc în Sibiu (95), Timiş (62), Tulcea (62) şi Botoşani (44).

Cine exploatează terenul statului?

Potrivit informaţiilor transmise de către ADS anul trecut, Constantin Duluţe, acţionarul Agricost SRL, rămâne numele de care se leagă cea mai mare exploataţie de teren arabil din România. Un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, acesta a concesionat, în august 2012, terenul de 57.720 de hectare din Insula Mare a Brăilei pe care l-a administrat iniţial TCE 3 Brazi, firma lui Tărâţă.

În rest, companiile implicate în investiţiile agricole nu au preluat de la stat, în concesiune sau arendă, loturi de teren mai mari de 11.000 de hectare. Printre cele mai mari exploataţii preluate de la stat le deţine SC Intercereal SA (10.457 ha), deţinută de Ioan Niculae; SC Maria Trading, o societate a oamenilor de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef ce exploatează 8.535 de hectare de teren al statului în judeţul Giurgiu; SC Agronova SRL- 7.313 ha în Olt sau SC Agrogal SA -5.725 ha în Galaţi.

Citeşte şi Cine exploatează cele mai scumpe terenuri ale României

Toate aceste companii plătesc către ADS, în schimbul terenului pe care îl folosesc, redevenţe. „Referitor la sumele care se achită de către partenerii contractuali în baza Contractelor privind exploatarea terenurilor agricole, facem precizarea că acestea sunt calculate în lei, echivalenţa în lei stabilindu-se după cotaţia grâului, la vedere, de la bursa Internaţională de Tranzacţii Funciare Futures şi cu opţiuni LIFEE de la Londra, la cursul de referinţă leu/Euro, leu/USD stabilite de BNR la termenele scadente precizate în contractele încheiate”, au declarat anul trecut, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii ADS întrebaţi fiind despre valoarea medie a redevenţei pentru un hectar de teren.

Citeşte şi Harta pe judeţe: Cine sunt stăpânii pamânturilor din proprietatea statului român

Până la publicarea acestui articol, ADS nu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la motivul pentru care nu a făcut publica lista cu persoanele care exploatează terenul pe care Agenţia îl administrează. 

 


 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...