Cine şi cât de mult a pierdut în România din prăbuşirea acţiunilor Gabriel Resources. Cine a vândut

Două fonduri de investiţii româneşti au pierdut peste 1,2 milioane de dolari SUA, faţă de ultima raportare, în urma prăbuşirii din ultimele 2 zile, la Toronto, cu peste 53%, a acţiunilor companiei Gabriel Resources (GBU), potrivit celor mai recente raportări. SIF Moldova a pierdut cel mai mult. Celălalt fond de investiţii cu participaţii GBU, iFond Gold, a pierdut mult mai puţin, dar pierderea este mai usturătoare.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 sept. 2013, 21:04
Cine şi cât de mult a pierdut în România din prăbuşirea acţiunilor Gabriel Resources. Cine a vândut

Administratorii portofoliului SIF Moldova (SIF2) au cumpărat acţiuni Gabriel Resources (GBU) de 5 milioane de lei, numai în primul semestru al acestui an. Au fost încurajaţi de votul acţionarilor şi ademeniţi de atitudinea, până mai ieri favorabilă, a Guvernului României faţă de proiectul Roşia Montana.

Pachetul de acţiuni GBU al SIF Moldova (SIF2) era de aproape 1,4 milioane de titluri la 28 iunie, potrivit raportului SIF2 pe primul semestru al anului. Oficialii SIF2 au refuzat să comenteze privind eventuala vânzare a acţiunilor GBU, dar nu s-au arătat deloc pesimişti.

„Credem în continuare că proiectul Roşia Montană este un proiect bun din punct de vedere tehnic, economic şi, în urma ultimelor îmbunătăţiri, şi din punct de vedere al mediului. De aceea acţionarii SIF Moldova au  aprobat achiziţia de acţiuni Gabriel Resources. O dezbatere tehnică şi economică mai profundă ar releva avantajele proiectului”, a decalarat Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, pentru ECONOMICA.NET.

Valoarea pachetului GBU deţinut de SIF2 a scăzut, luni seara, cu aproape 1,1 milioane de dolari, în urma prăbuşirii de luni seara cu 54% a valorii titlurilor companiei canadiene la Bursa din Toronto. Marţi seara s-a mai adăugat o pierdere de 4,41% (aproape 42.000 de dolari).

Prăbuşirea a fost pricinuită de declaraţiile premierului român Victor Ponta, care au semnalat respingerea politică a proiectului Roşia Montană.

Gabriel Resources îşi bazează, de cel puţin 16 ani, existenţa pe proiectul Roşia Montană, care ar fi urmat să scoată pe piaţă 245 de tone de aur şi circa 1.400 tone de argint.

Prăbuşirea de ieri a acţiunilor GBU nu a avut nici un efect asupra cotaţiei SIF2 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a crescut uşor a doua zi.

În schimb, titlurile iFond Gold (IFG) au scăzut cu peste 4% marţi, căci pierderea suferită de fond este mult mai usturătoare, deşi este mult mai mică (nici 74.000 de dolari SUA).

Pachetul GBU deţinut de  SIF2 acoperă doar jumătate de procent din totalul activelor nete ale SIF Moldova, de 1,12 miliarde de lei.

În acelaşi timp, acţiunile Gabriel Resources (GBU) constituie peste 34% din activele de numai 1,5 milioane de lei ale iFond Gold (IFG).

Investitorii Fond Gold au pierdut 81% din valoarea plasamentului pe care l-au făcut la înfiinţarea fondului, acum aproape 3 ani.

Fondul de investiţii iFond Gold a raportat vânzarea, ieri, a aproape un sfert din acţiunile deţinute la Gabriel Resources, în încercarea de a-şi reduce pierderile, potrivit unui raport trimis miercuri dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...