Cioloş: Am cerut miniştrilor Economiei, Transporturilor şi Energiei să facă evaluări privind CA şi şefii companiilor

Premierul Dacian Cioloş a anunţat joi seară că a solicitat ministrului Transporturilor, Dan Costescu, să îi prezinte în cel mult zece zile o analiză privind funcţionarea Companiei de Drumuri şi Autostrăzi şi a altor companii din subordinea ministerului, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 21:45
Cioloş: Am cerut miniştrilor Economiei, Transporturilor şi Energiei să facă evaluări privind CA şi şefii companiilor

‘Am cerut miniştrilor Economiei, Transporturilor şi Energiei să vină rapid cu o evaluare a eficienţei aplicării Ordonanţei 109 (privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice – n.r.) şi să vedem calitatea acestor consilii de administraţie sau a acestor manageri şi, acolo unde este cazul, să luăm măsurile care se impun ca să ne asigurăm că managementul este de calitate’, a afirmat, la Realitatea Tv, Dacian Cioloş, întrebat dacă actualii şefi ai companiilor naţionale vor fi evaluaţi sau vor rămâne în funcţii.

Cioloş a adăugat că, din elementele pe care le are, sunt şi cazuri în care nu toţi membrii acestor consilii de administraţie sunt numiţi pe criterii de competenţă.

‘Din elementele pe care le am până acum – nu peste tot este cazul -, avem consilii de administraţie care sunt mai performante, avem în alte cazuri părţi din CA unde nu se dovedeşte că toţi cei numiţi acolo au fost numiţi ca urmare a unor criterii de competenţă şi aş vrea să vedem lucrurile astea, ca semnalul să fie foarte clar că mergem pe competenţă şi pe performanţă, şi nu pe alte obiective’, a subliniat Cioloş.

Premierul a adăugat că ministrul Transporturilor va trebui să vină cu evaluarea pentru Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADNR) în termen de maxim 10 zile.

‘Am cerut ministrului Transporturilor să vină în cel mult 10 zile cu o analiză vis-a-vis de funcţionarea CNADNR şi a altor companii din subordinea Ministerului Transporturilor, ca să vedem eficienţa în implementarea unor proiecte mari. Dacă noi vorbim de investiţii şi de investiţii publice, ele în general sunt concentrate la Ministerul Transporturilor şi, dacă acolo nu avem performanţă şi predictibilitate, nu vom putea creşte gradul de execuţie. (…) La CNADNR am văzut în ultima perioadă tot felul de discuţii legate de eficienţă. (…) Pe această parte de autostradă Sibiu – Orăştie, din 120 de milioane de euro cât a costat acea lucrare, cam 40 de milioane – din informaţiile pe care le am – sunt acum puse în cauză pe partea pe care autostrada trebuie refăcută. Riscăm să avem o problemă nu doar de eficienţă a lucrărilor şi chiar de credibilitate în relaţia cu Comisia Europeană, dar şi cu partenerii care urmează să investească’, a spus Cioloş la Realitatea TV.

Premierul a adăugat că, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, vor fi continuate lucrările prevăzute în Masterplanul de transport discutat cu Comisia Europeană, cu fixarea unor obiective cât mai precise.

‘Toate părţile care sunt prevăzute în Masterplan urmează să rămână în atenţia noastră şi să îşi continue lucrările. În general, legat de investiţii, abordarea noastră a fost să dăm un semn de coerenţă şi de continuitate. (…) Obiectivul nostru este să continuăm pe baza priorităţilor stabilite în Masterplan, dar să ne fixăm şi nişte obiective cât mai precise, pe care să le urmărim în decursul acestui an, cum e, de exemplu, continuarea procedurilor pentru Autostrada Piteşti – Sibiu – unde aş vrea ca până la sfârşitul lui 2016 începutul lui 2017 măcar să avem licitaţiile pentru execuţia proiectelor, (…) să fim în fază avansată cu aceste licitaţii. La fel, pe Comarnic – Buşteni – ştiu că există acolo posibilităţile să mergem cu partea de drum ocolitor la Comarnic şi la Buşteni, pe legătura dintre Transilvania şi Moldova, pe nişte drumuri expres şi pe partea de autostradă pe care putem să progresăm cu studii de fezabilitate, cu proiectul tehnic, pe centura Bucureştiului şi conectarea cu Autostrada spre Ploieşti’, a precizat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...