Guvernul va acorda sprijin financiar între 1.000 şi 10.000 de euro pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia

Guvernul va adopta un prim pachet de măsuri de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, în deschiderea şedinţei extraordinare a Executivului, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 29 aug. 2016, 13:45
Guvernul va acorda sprijin financiar între 1.000 şi 10.000 de euro pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia

‘Am pus pe agenda şedinţei de Guvern extraordinare de astăzi un prim pachet de măsuri de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia. (…) Avem, deci, astăzi pe agenda şedinţei o Hotărâre de Guvern pregătită de Ministerul Muncii şi de Ministerul de Externe prin care urmează să acordăm ajutoare de urgenţă pentru rudele persoanelor decedate. Totodată, vom asigura sprijin şi pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă. Avem, totodată, un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani. Înţeleg că sunt astfel de situaţii, persoane care au fost acolo la muncă, copiii lor au fost în România. Vor primi ajutor financiar şi din partea Guvernului român’, a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că Executivul va acorda un sprijin financiar şi pentru familiile de români care ‘au avut în Italia, în proprietate, locuinţe şi care au fost distruse în proporţie mai mare de 50%’ de cutremur.

‘Probabil că va fi sprijin şi din partea autorităţilor italiene sau asigurări, dar un prim sprijin îl va acorda şi Guvernul pentru a-i ajuta să treacă peste acest moment dificil. Am pregătit un sprijin adaptat, calibrat, şi pentru cei care chiar dacă nu au avut o locuinţă proprie acolo şi-au pierdut imobilul în care locuiau, a fost distrus şi au rămas pe drumuri. Ne gândim la un sprijin imediat pentru a-i ajuta într-o perioadă de tranziţie până când decid ce fac şi să-şi găsească altceva, a-i ajuta să-şi găsească o nouă locaţie în chirie’, a completat Cioloş.

Ajutorul financiar din partea guvernului va consta în: 

  • În sumă de 6.000 euro pentru copiii rămași orfani în urma decesului părinților. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetățeni români la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire.
  • În sumă de 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;
  • Acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.
  • În sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român și italian nu depășește valoarea estimată a locuinței. De acest sprijin vor beneficia și persoanele care decid să se întoarcă în România.
  • În sumă de 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuință proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România.
  • În sumă de 1.000 euro (pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate);
  • În sumă de 3.000 euro pentru persoanele  adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat în tranșe, pe o perioadă de 6 luni;

„Aceste ajutoare se acordă la cerere. Persoanele îndreptățite vor fi sprijinite de reprezentanți ai autorităților române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire și de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate și a documentelor doveditoare care să ateste situația în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale MAE și agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritățile italiene care să ateste identitatea persoanelor și faptul că documentele de identitate au fost pierdute”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială în cazul cetățenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agențiile județene în cazul cetățenilor care se vor întoarce în România.

Prim-ministrul a menţionat că Executivul va aproba şi ‘un sprijin, inclusiv financiar, pentru cei care, în urma acestei catastrofe, au decis să se reîntoarcă în ţară şi doresc să se reintegreze într-o activitate profesională’.

‘Totodată, vom acoperi cheltuielile de spitalizare pentru cei care sunt acum răniţi, sunt în spital şi care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări sociale sau cărora costurile de spitalizare nu le sunt acoperite de autorităţile locale’, a precizat Cioloş.

Premierul a subliniat că este vorba despre un prim pachet de măsuri de sprijin.

‘E vorba de un prim pachet şi, după cum aţi văzut, am încercat să includem cât mai multe situaţii în care cetăţenii care sunt afectaţi de această catastrofă pot să se afle. E foarte posibil ca autorităţile Guvernului italian să vină şi ele cu anumite măsuri de sprijin. Am dorit însă să nu aşteptăm anunţul acestor măsuri şi să venim deja cu un pachet de măsuri care să dea cât de cât o speranţă şi o linie directoare clară celor care, de multe ori, acum sunt puţin dezorientaţi şi debusolaţi după ceea ce s-a întâmplat’, a explicat Cioloş.

El a făcut în şedinţa de Guvern şi o prezentare a ultimelor date privitoare la românii afectaţi de cutremurul din Italia.

‘Ultimele cifre pe care le avem din teren arată că avem 11 persoane decedate, avem şase persoane rănite, care sunt spitalizate, şi mai avem doar un dispărut. Din fericire, ceilalţi care fuseseră anunţaţi dispăruţi – situaţia a fost clarificată şi nu sunt probleme acolo. Sper să putem să clarificăm cât mai repede şi cu acest ultim dispărut’, a spus Cioloş.

Premierul a exprimat, în numele Guvernului, un nou mesaj de susţinere pentru familiile celor care au pierdut persoane apropiate în cutremurul din Italia sau au rude rănite.

‘Vreau să le transmit tuturor, aşa cum am mai spus, că Guvernul României o să facă tot ce ţine de el, din punct de vedere legal, pentru a-i putea sprijini pe cei care au ales să lucreze sau să locuiască în Italia şi au fost victimele acestei catastrofe naturale’, a subliniat prim-ministrul.

Dacian Cioloş a mulţumit românilor din zona distrusă de cutremur, asociaţiilor de români din Italia şi reprezentanţilor bisericii care s-au mobilizat şi au dat dovadă de solidaritate, generozitate şi mărinimie şi i-au sprijinit pe cei afectaţi.

‘Aş vrea să mulţumesc autorităţilor italiene, am făcut deja acest lucru şi direct, am transmis şi premierului Renzi mulţumiri pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat până acum în operaţiunile de salvare’, a spus Cioloş.

De asemenea, şeful Executivului a mulţumit Ministerului de Externe care ‘s-a mobilizat rapid folosind toate instrumentele pe care le avea la dispoziţie pentru a fi alături de cei care au fost afectaţi’.

‘Astfel, au fost mobilizate câteva echipe consulare, care au fost pe teren încă din primele momente ale tragediei, a fost activată la minister unitatea de reacţie rapidă, ambasadorul nostru din Italia a fost şi este în continuare pe teren. A fost activat, totodată, şi Fondul special al Ministerului de Externe, care este utilizat în momentul de faţă pentru a asigura repatrierea trupurilor neînsufleţite atunci când familiile au decis să asigure această repatriere, pentru că unii au decis să fie înmormântaţi acolo’, a declarat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a reamintit că ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se află de două zile în Italia, în regiunea afectată de cutremur. ‘S-a întâlnit cu românii spitalizaţi, cu familiile celor afectaţi, are întâlniri astăzi şi cu reprezentanţii autorităţilor de acolo şi am ţinut legătura în permanenţă pentru a avea informaţiile necesare care să stea şi la baza măsurilor pe care le propunem astăzi’, a afirmat Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...