Circa 65.000 de români vor petrece Paştele într-o unitate turistică din ţară, în creştere cu 10%

Aproximativ 65.000 de români vor cheltui 6,1 milioane de euro pentru minivacanţa de Paşte în staţiunile din ţară, cele mai solicitate destinaţii fiind Bran-Moieciu, Bucovina şi Neamţ, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 11:01
Circa 65.000 de români vor petrece Paştele într-o unitate turistică din ţară, în creştere cu 10%

Potrivit estimărilor FPTR, după trei ani de scăderi consecutive, în acest an se constată o creştere a interesului pentru serviciile turistice, astfel încât numărul românilor care se vor afla de sărbătorile pascale într-un hotel sau o pensiune din România creşte cu aproximativ 10%.

Din datele centralizate de FPTR rezultă că în acest an aproximativ 65.000 de români vor merge într-o structură de primire turistică din ţară şi vor cheltui doar pe servicii turistice peste 6,1 milioane de euro. Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român va fi, în medie, de 94 de euro.

Pensiunile rurale sunt şi în acest an în topul preferinţelor românilor şi atrag aproximativ 40.000 de turişti. Cele mai solicitate destinaţii rămân zonele cu tradiţie, precum Bran-Moieciu, Bucovina, Neamţ, Vrancea, Sibiu şi, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare.

Pe locul doi se află staţiunile montane, preferinţele îndreptându-se pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a înregistrat o creştere a cererii şi pentru celelalte staţiuni montane, unde se înregistrează un grad de ocupare de 65%.

Paştele va fi sărbătorit şi în hotelurile din marile oraşe, unde au fost pregătite 3.000 de locuri pentru turiştii care au ales să ia masa tradiţională la restaurant.

În schimb, litoralul nu este o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Cu toate că există peste 5.000 de locuri încălzite în hoteluri, cererea este mică şi au fost rezervate doar 500 de locuri.

Mult mai căutate sunt staţiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turişti au ales să meargă de Paşte. Alte 200 de locuri au fost rezervate în structurile de cazare din Delta Dunării.

„În ceea ce priveşte destinaţiile externe, numărul redus de zile libere şi situaţia financiară dificilă în care se află mulţi români au făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui peste graniţe să fie scăzut. Cu toate acestea, apariţia unor pachete noi, cum ar fi Creta, Dubai sau Spania, va duce la o creştere estimată a numărului de turişti de pentru destinaţii externe de 5-6%”, se arată într-un comunicat al FPTR transmis MEDIAFAX.

Astfel, potrivit federaţiei, aproape 7.300 de români îşi vor pleca să petreacă Paştele în afara ţării, iar cheltuielile acestora sunt estimate la 2,1 milioane de euro.

Cele mai căutate destinaţii rămân Bulgaria şi Grecia. Din datele FPTR rezultă că aproximativ 4.000 de români au cumpărat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocând, în medie, câte 135 de euro pentru serviciile turistice. Dacă pentru ţara vecină se constată o creştere a interesului, cererea pentru Grecia a scăzut. Aproximativ 850 de români au rezervat vacanţe de Paşte în această ţară.

„Cu toate că tarifele serviciilor turistice în 2012 sunt neschimbate faţă de anul trecut, preţurile sunt totuşi prea mari pentru puterea de cumpărare a celor mai mulţi români, mult mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii. Cu toate acestea, numărul turiştilor în staţiuni ar putea fi mult mai mare dacă statul ar promova destinaţiile de petrecere a sărbătorilor pascale”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...