Circa 80% dintre români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism – studiu E.ON – IGSU

Circa 80% dintre români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism, iar cei mai mulţi dintre ei ar lua decizii care s-ar putea dovedi fatale sau ar îngreuna intervenţia salvatorilor, potrivit unui studiu citat de compania E.ON România şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Economica.net - mie, 04 mart. 2015, 10:15
Circa 80% dintre români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism - studiu E.ON - IGSU

‘Aceasta a fost concluzia alarmantă a unui studiu realizat în rândul populaţiei adulte din România, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare ‘Nu tremur la cutremur’, lansată în luna ianuarie a acestui an’, se arată într-un comunicat comun transmis miercuri de E.ON România şi IGSU.

E.ON România s-a alăturat campaniei Ministerului Afacerilor Interne, derulată la nivel naţional prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ce are ca principal obiectiv informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile şi regulile de comportare ce trebuie respectate înainte, în timpul şi după producerea unui seism, scrie Agerpres.

‘În România au loc zilnic cutremure de mică intensitate şi este foarte important să cunoaştem principalele modalităţi prin care putem să ne protejăm, atât pe noi înşine, cât şi familiile noastre sau colegii de serviciu pe durata producerii unui cutremur, precum şi ceea ce trebuie să facem imediat după producerea seismului’, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

În comunicat se precizează că, în prima lună de la lansarea campaniei, reprezentanţii inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, împreună cu voluntarii E.ON, au derulat mai multe acţiuni de informare a cetăţenilor, prin distribuirea materialelor tipărite special realizate pentru diseminarea mesajelor campaniei.

În cadrul campaniei vor avea loc exerciţii de simulare a producerii unor situaţii de urgenţă în cadrul cărora cetăţenii vor fi învăţaţi cum să se comporte în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Pe lângă măsurile necesare pregătirii şi amenajării locuinţei în eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul şi după producerea cutremurului, foarte importantă este şi cunoaşterea şi însuşirea măsurilor de siguranţă în ceea ce priveşte sursele de gaze naturale şi electricitate.

Astfel, fiecare cetăţean trebuie să se asigure că ştie de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică, trebuie să se asigure că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice, etc.) sunt montate corect şi solid fixate, astfel încât în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile. De asemenea, să se asigure că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.

Totodată, în cazul în care se constată scăpări de gaze, se închide robinetul de alimentare cu gaze, se deschide fereastra şi trebuie chemată echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze natural. De asemenea, cetăţenii nu trebuie să se apropie la o distanţă mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului şi nu trebuie să permită altor persoane să se apropie. De asemenea, fiecare cetăţean trebuie să stea departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină şi trebuie folosită lanterna pentru iluminat, nu lumânările care pot provoca explozie sau incendiu.

Grupul E.ON în România este activ de zece ani pe piaţa locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind circa 3 milioane de clienţi. Aria de activitate a companiilor E.ON acoperă 20 de judeţe situate în partea de nord a ţării. Compania platformă, E.ON România, deţine participaţii la E.ON Distribuţie România, E.ON Energie România şi E.ON Servicii Tehnice. Din Grupul E.ON în România mai face parte şi compania E.ON Servicii Clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...