City-ul londonez va pierde mai multe mii de locuri de muncă după Brexit

Odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, City-ul londonez se pregăteşte pentru momentul în care mai multe mii de bancheri îşi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 13:14
City-ul londonez va pierde mai multe mii de locuri de muncă după Brexit

Actuala capitală financiară a Europei găzduieşte numeroase bănci europene şi americane, care în ansamblu doreau ca Marea Britanie să rămână în UE, iar unele dintre ele au participat şi financiar la campania ‘Remain’. Pentru toate aceste bănci, Londra este baza lor de operaţiuni pentru piaţa europeană, iar ieşirea Marii Britanii din UE va însemna delocalizări.

Banca americană JPMorgan, care are 16.000 de angajaţi în Marea Britanie, a avertizat vineri că ar putea transfera locuri de muncă în afara ţării.

‘Am putea fi nevoiţi să facem unele modificări în structura entităţii noastre legale europene şi să mutăm anumite locuri de muncă’, a informat conducerea băncii într-un document intern.

Înainte de referendumul de joi, directorul general de la JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat că între 1.000 şi 4.000 de locuri de muncă ar putea fi transferate.

Directorul Deutsche Bank, John Cryan, a avertizat vineri că Brexitul va avea consecinţe negative pentru toate părţile. Grupul bancar german, care are 9.000 de angajaţi în Marea Britanie, a pus la punct în urmă cu câteva luni un grup de lucru pentru repatrierea anumitor activităţi.

La rândul său, grupul bancar britanic HSBC a evocat posibilitatea de a muta aproximativ 1.000 de angajaţi în capitala Franţei.

‘Avem o importantă activitate bancară în Franţa şi în consecinţă avem opţiunea de a la Paris angajaţi care în prezent lucrează la Londra, dacă va fi nevoie’ a avertizat anterior preşedintele HSBC, Douglas Flint.

În total, firma de consultanţă PwC estimează că Brexit ar putea duce la pierderea a 70.000 până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie până în 2020.

Rămâne de văzut cine va profita de această mişcare: Paris, Frankfurt, Dublin, Luxemburg, Amsterdam…?

Oraşele concurente au început deja să întindă covorul roşu. Preşedintele regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a dat asigurări vineri că este gata să îi găzduiască pe toţi cei care revin în Europa. ”Welcome to Paris region, noua Londră’ a spus Valerie Pecresse.

Frankfurt Main Finance, o asociaţie care promovează interesele oraşului german, a lansat un hotline, un site internet şi o campanie pe reţelele sociale intitulată, în engleză, ‘Welcome to Frankfurt – What can we do for you?’.

Potrivit directorului asociaţiei Hubertus Vath, între 1,5 şi 2% din locurile de muncă în sectorul financiar din Londra ar putea fi transferate la Frankfurt în următorii cinci ani, adică între 10.000 şi 15.000 de locuri de muncă.

Irlanda încearcă să se poziţioneze şi ea ca o alternativă, punând accentul în special pe utilizarea limbii engleze. Banca americană Citibank are o prezenţă solidă în Irlanda şi are putea să-şi consolideze operaţiunile.

‘Mă îndoiesc că Dublin va avea de câştigat, aş paria mai mult pe Frankfurt şi apoi pe Paris’, apreciază Thorsten Beck, profesor la Cass Business School de Londres.

În schimb, Huw Macartney, profesor la Universitatea din Birmingham are îndoieli că referendumul va avea un impact important asupra Londrei. ‘City va rămâne un centru major pentru băncile americane şi chineze. Chiar dacă Paris Şi Frankfurt ar dori să profite de Brexit, cel mai mare beneficiar va fi New York deoarece marile bănci se vor muta pe celălalt mal al Atlanticului’, a concluzionat Huw Macartney.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...