Ciurezu a primit un nou mandat de administrator la SIF Oltenia, iar în CA au intrat trei noi membri

Acţionarii SIF Oltenia au reales trei administratori, printre care şi preşedintele CA şi directorul general, Tudor Ciurezu, şi au numit trei noi membri în Consiliul de Administraţie, între aceştia regăsindu-se Cristian Buşu, propus de un fond administrat de Franklin Templeton.
Economica.net - Dum, 21 apr. 2013, 07:39
Ciurezu a primit un nou mandat de administrator la SIF Oltenia, iar în CA au intrat trei noi membri

„Au fost aleşi doar şase membri în Consiliul de Administraţie, întrucât doar aceştia au primit peste 50% + 1 din drepturile de vot prezente în şedinţă. Al şaptelea membru va fi cooptat de către cei şase administratori aleşi. A avut loc şi o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi s-a stabilit conducerea efectivă, care a rămas aceeaşi, respectiv Tudor Ciurezu – preşedinte şi director general, iar Anina Radu – vicepreşedinte şi director general adjunct”, a declarat Ciurezu pentru MEDIAFAX.

Cele şapte locuri din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia au fost disputate de 13 candidaţi, printre care şase administratori, precum şi Cristian Buşu, propus de fondul Templeton Developing Markets Trust, administrat de Franklin Templeton.

Ciurezu este preşedinte CA şi director general al SIF Oltenia din aprilie 2011, după ce anterior, în perioada decembrie 2000 – aprilie 2011, a fost vicepreşedinte CA şi director general adjunct. El activează în cadrul SIF Oltenia din 1993.

Alături de Ciurezu, din vechiul Consiliu de Administraţie au fost realeşi Anina Radu şi Petre Ghibu. Noii membri în CA sunt Cristian Buşu, Ana-Barbara Bobircă şi Daniela Toader.

Buşu este în prezent director economic şi membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea, iar mandatul său expiră la finele lunii septembrie. În acelaşi timp, el este director la o sucursală Marfin Bank, doctor în economie şi lector universitar la ASE Bucureşti, potrivit unui raport publicat marţi de SIF Oltenia.

Bobircă, economist conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, a fost propusă de fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund, fond la care ea este preşedinte al Comitetului de investiţii. Fondul a luptat alături de SIF Oltenia pentru controlul producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa (UARG), unde omul de afaceri Cătălin Chelu a numit în 2011 o conducere proprie într-o AGA controversată la care mai multor acţionari ai Argus nu le-a fost permis accesul.

Bobircă este, totodată, preşedinte CA la Argus şi la Comcereal Tulcea, firmă controlată de Argus, Prodplast, SIF Oltenia şi Romania Equity Partners Cooperatief.

Daniela Toader a fost susţinută de producătorul de materiale plastice Prodplast (PPL), controlat indirect de omul de afaceri Florin Pogonaru. Ea activează în cadrul firmei de private equity Axxess Capital.

Pogonaru şi SIF Oltenia controlează împreună firma Prodplast Imobiliare, desprinsă din Prodplast.

Acţionarii au aprobat sâmbătă şi distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 75,4 milioane lei (12,2 milioane euro), respectiv 85% din profitul de 88,4 milioane lei (19,8 milioane euro). Câştigul de anul trecut este cu aproape 6% peste profitul din anul 2011, de 83,4 milioane lei.

Societatea va distribui, astfel, un dividend brut de 0,13 lei/acţiune, similar celui de anul trecut. Raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor SIF Oltenia pe bursă, de 1,407 lei, randamentul dividendului brut este de 9,24%.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, societatea de investiţii financiare ar urma să obţină un profit de 90,3 milioane lei (20,7 milioane euro), în creştere cu 2,2% faţă de câştigul consemnat anul precedent. Profitul nu ia în calcul o eventuală vânzare a acţiunilor pe care SIF Oltenia le deţine la BCR (aproape 6,3%) şi pe care conducerea societăţii de investiţii financiare nu o exclude nici în acest an.

SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vândut acţiunile BCR către Erste. Totuşi, SIF Oltenia nu a mai participat în luna decembrie a anului trecut la o majorare de capital derulată la BCR, operaţiune prin care banca a atras de la acţionari peste 467 milioane lei. Dacă SIF Oltenia ar fi participat la majorare, aportul în numerar s-ar fi ridicat la aproape 33 milioane lei.

Dacă SIF va vinde participaţia BCR, principalele domenii în care se va investi sunt energia şi utilităţile, industria farmaceutică, domeniul financiar-bancar, piaţa imobiliară, infrastructura şi industria alimentară, potrivit strategiei pentru acest an.

Veniturile totale ar putea totaliza 165,5 milioane lei (37,9 milioane euro), uşor peste cele din 2012, de 164,43 milioane lei (36,9 milioane euro), iar cheltuielile totale ar putea însuma 64,7 milioane lei (14,8 milioane euro), de asemenea apropiate de cele din anul precedent.

Pentru această AGA, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a limitat de la 8,78% la 5% drepturile de vot pentru Erste Bank, BCR şi mai multe fonduri şi vehicule de investiţii administrate de acestea, întrucât acestea au depăşit cumulat pragul maxim legal de deţinere la SIF-uri, de 5% din capitalul social. Printre vehiculele de investiţii se regăsesc şi Romania Equity Partners Cooperatief şi Business Capital for Romania Opportunity Fund.

Acţiunile SIF Oltenia au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere nesemnificativă, cu 0,07%, la 1,407 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 816,3 milioane lei (aproape 187 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...