Clever Taxi: România riscă infringement-ul dacă PMB aprobă regulamentul serviciilor de taxi

Decizia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a supune la vot, în şedinţa de joi a consiliului, regulamentul cadru de organizare și executare a activității de taxi în Capitală expune România unui risc major de a intra în procedura de infringement, susţine compania Clever Taxi, într-un comunicat.
Economica.net - joi, 06 sept. 2018, 09:39
Clever Taxi: România riscă infringement-ul dacă PMB aprobă regulamentul serviciilor de taxi

Comisia Europeană a fost sesizată încă din luna decembrie 2017 cu privire la inițiativa PMB de a interzice accesul liber la aplicațiile de tip agregator.

Consilierii municipali urmează să dezbată în şedinţa de joi regulamentul-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport în regim de taxi a fost reintrodus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, după ce pe data de 26 martie primarul general, Gabriela Firea, anunţa amânarea dezbaterii lui, în contextul modificărilor care urmau să fie aduse Legii taximetriei. 

„Serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi pe teritoriul Municipiului Bucureşti şi nu se pot executa decât de către dispecerii taxi autorizaţi de autoritatea de autorizare a Primăriei Municipiului Bucureşti, în condiţiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau orice alte mijloace (aplicaţii informatice, comenzi on-line pe site-ul web al dispeceratului taxi) şi de a le transmite prin staţia radio de emisie-recepţie către taximetrist”, prevede regulamentul.

În luna martie, primarul Gabriela Firea a retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General, din data de 28.03.2018, propria iniţiativa de modificare a regulamentului taxi.

„O lege locală cum ar fi Regulamentul nu poate fi mai presus de o lege naţională (…) Câtă vreme, grupul de lucru constituit la Ministerul Transporturilor, împreună cu experţi de la acest minister, de la MDRAP şi invitaţi de la Primăria Capitalei, nu a finalizat, încă, modificările la Legea 38, a taximetriei, nu avem cum să votam noi regulamentul, pentru ca ar fi vorba ca am pune caii înaintea trăsurii”, a motivat Firea la acea dată retragerea proiectului de pe ordinea de zi a CGMB.

După ce în urma dezbaterilor de la MDRAP, Guvernul a refuzat să-și asume modificările solicitate de către edilul Capitalei, și a transferat proiectul către Parlament, Gabriela Firea repune pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General acelaşi proiect, sub aceeasi formă.

În prezent, Comisia Europeana investighează regulamentul care contravine practicilor europene, precum și modalitatea lipsită de transparență în care a fost adoptat, susţine Clever Taxi.

În cadrul dezbaterilor din ultimele luni, Guvernul prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și alte autorități ale statului și-au manifestat susținerea față de activitatea liberă a aplicațiilor de tip agregatoare pe piața de transport public. Consiliul Concurenței a declarat de nenumărate ori că existența aplicațiilor contribuie la creșterea gradului de concurență.

Pe parcursul acestor luni, zeci de mii de bucureșteni au semnat petiții pentru menținerea în forma actuală a aplicațiilor de tip agregatoare. Adoptarea acestui regulament va afecta peste un milion de bucureșteni, atât consumatori, cât și șoferi de taxi.

„Sprijinul pentru existența acestor aplicații a fost exprimat și de către numeroase asociații profesionale și ONG-uri din industria transportului. Regulamentul pe care Primăria Capitalei îl propune nu este susținut de niciuna din părțile direct afectate și contravine legilor naționale și directivelor europene”, se arată în comunicatul Clever Taxi.

Clever Taxi spune că va continua să facă toate demersurile legale necesare la nivel național și european pentru a apăra serviciul pe care îl oferă. 

Ce prevede noul regulamet de taxi

Taximetriştii vor avea următoarele obligaţii: un comportament civilizat şi preventiv faţă de partenerii de trafic şi organele de control; ţinută îngrijită (pantalon, cămaşă, sacou, în funcţie de anotimp); să întreţină aspectul curat şi îngrijit al maşinii; să nu polueze fonic în staţiile de aşteptare; să nu folosească un limbaj neadecvat, suburban care să deranjeze clienţii; să utilizeze numai tarifele vizate de către autoritatea de autorizare; să nu refuze transportul persoanei cu dizabilităţi şi al dispozitivului de mers; să utilizeze staţia radio de emisie-recepţie aflată în dotarea maşinii; să preia exclusiv prin staţia emisie-recepţie comanda pe care dispeceratul a preluat-o prin aplicaţia informatică de preluare a comenzilor.

Pe teritoriul Capitalei este interzisă efectuarea transportului în regim de taxi de către transportatorii autorizaţi de către o altă autoritate de autorizare.

De asemenea, activitatea va fi astfel dimensionată, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei de dispecerat, încât dispeceratele taxi să asigure prezenţa în trafic a autovehiculelor după cum urmează: minimum 70% din numărul total de autovehicule dispecerizate în intervalul orar 7,00 – 17,00; minimum 50% între orele 17,00 – 23,00; minimum 15% între orele 23,00 – 7,00; minimum 50% în perioada repausurilor săptămânale şi a sărbătorilor legale.

În vederea atribuirii autorizaţiilor de taxi, se vor acorda punctaje, criteriile de departajare fiind: vechimea maşinii, clasificarea conform normelor de poluare euro, volumul portbagajului, echiparea cu instalaţie pentru aer condiţionat, vechimea în ani de când transportatorul a deţinut autorizaţia de taxi, existenţa airbagurilor, efortul investiţional al transportatorului autorizat.

Regulamentul prevede şi o serie de amenzi pentru conducătorii auto: între 100 – 500 de lei (pentru ţinută necorespunzătoare, refuzul de a efectua o cursă în interiorul localităţii); între 500 – 1.000 lei (efectuarea unei curse cu aparatul de taxat defect sau cu lampa taxi scoasă din funcţiune); între 1.000 – 5.000 lei (intervenţii asupra aparatului de taxat, sustragerea de la controlul autorităţilor abilitate).

Transportatorii autorizaţi riscă amenzi cuprinse între: 500 – 1.000 de lei (pentru executarea transportului în regim de taxi fără utilizarea serviciului de dispecerat în condiţiile regulamentului), 1.000 – 5.000 de lei (pentru utilizarea serviciilor conducătorilor auto care nu sunt apţi medical şi psihologic sau nu deţin atestat profesional valabil); 5.000 – 25.000 lei (încheierea de contracte de subdelegare a serviciului de taxi cu terţe persoane); 25.000 – 50.000 lei (desfăşurarea activităţii de transport în regim de taxi fără a deţine autorizaţie de transport/autorizaţie taxi valabile).

Dispeceratele taxi riscă la rândul lor amenzi între 1.000 – 50.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor regulamentului.

Conform proiectului, pentru a exercita activitatea de transport în regim de taxi sau activitatea de dispecerat taxi, un operator economic trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă sediu real şi stabil pe teritoriul municipiului Bucureşti; să aibă o bună reputaţie (verificată în funcţie de menţiunile prevăzute în certificatul de cazier judiciar); să aibă capacitatea financiară adecvată; să aibă competenţa profesională necesară (managerul de transport să depună un certificat de competenţă profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Română).

Anual, transportatorul autorizat şi dispeceratul taxi vor întocmi un raport privind activitatea efectuată, transmis autorităţii de autorizare. Acesta va conţine: o analiză în ceea ce priveşte buna reputaţie şi competenţa profesională a angajaţilor şi/sau a transportatorilor autorizaţi dispecerizaţi; numărul abaterilor şi sancţiunilor acordate, în funcţie de gravitatea acestora. Pe baza raportului, autoritatea de autorizare va stabili şi aplica sancţiunile reglementate de dispoziţiile legale în vigoare.

Autorizaţia de taxi poate fi retrasă dacă: a fost obţinută pe baza unor documente false; a fost reţinută de două ori în decurs de un an; activitatea de transport în regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redusă în mod nejustificat, total sau parţial, faţă de prevederile contractului de atribuire în gestiune, timp de şase luni, respectiv 12 luni consecutive; copia conformă şi/sau ecusonul au fost încredinţate sau utilizate de alt autovehicul; dacă taxiul este dotat cu aparat de taxat nefiscalizat de către deţinătorul legal al autorizaţiei taxi.

Potrivit proiectului, transportul public local de persoane şi/sau de bunuri în regim de taxi se efectuează numai de un transportator autorizat care deţine un vehicul rutier destinat prin construcţie tipului respectiv de transport şi, după caz, dotat cu aparat de taxat fiscalizat, o staţie radio emisie-recepţie şi o lampă taxi – toate în stare de funcţionare şi care au însemne, înscrisuri şi elemente de culoare ale caroseriei – integral galben taxi, stabilite în conformitate cu reglementările în vigoare.

Clever Taxi a fost fondată în 2010 și este prima aplicație de e-hailling din România care permite plata cursei cash sau cu cardul. Cu 1 milion de utilizatori și peste 20.000 de șoferi înregistrați, Clever Taxi a revoluționat mobilitatea urbană din România. Clever Taxi are peste 50 de angajați și este disponibilă în peste 20 de orașe din România.

Începând cu iunie 2017, Clever Taxi a fost cumpărat de grupul Intelligent Apps. Grupul a fost înființat în 2009 și este parte din Daimler Mobility Services. Din același grup face parte și mytaxi (disponibilă în 9 țări din Europa), beat (în Grecia, Preu, Chile și Columbia) și Clever Taxi (România). Tot grupul are 16 milioane de utilizatori în 14 țări și 100 de orașe, Intelligent Apps fiind una dintre cele mai mari companii de transport din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...