CNIPMMR cere amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale pentru anul fiscal viitor în condiţiile în care un sondaj realizat în rândul IMM-urilor arată că 80,3% dintre acestea apreciază că nu ar trebui instituit un astfel de impozit.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 11:02
CNIPMMR cere amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale

‘Din discuţiile cu membrii noştri apreciem că acest impozit nu ar trebui constituit. Conform sondajelor în rândul IMM-urilor, 80,3% dintre acestea apreciază că nu ar trebui instituit un impozit pe construcţii speciale. Pe de altă parte, 12,12% cred că valoarea pentru impozitul pe construcţii speciale ar trebui să fie de 0,25% în timp ce 4,55% consideră că valoarea de 0,5% este suficientă’, a declarat, miercuri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România /CNIPMMR/.

Reprezentanţii CNIPMMR propun, în acest context, amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale pentru anul fiscal viitor şi realizarea unui studiu de impact. CNIPMMR susţine, de asemenea, clarificarea tuturor aspectelor privind aplicarea impozitului şi evitarea ambiguităţilor cu privire la plafonul impozitului. Reaşezarea taxei în zona de suportabilitate economică precum şi realizarea unui catalog al mijloacelor fixe conform cu realitatea sunt parte a setului de măsuri propuse de CNIPMMR.

‘Impozitul pe construcţii speciale a fost de la început gândit greşit. Astfel, ţinând cont că inclusiv parcările vor fi impozitate, cei care ar vrea să-şi facă platforme mari în România, în special marii transportatori, care ar investi astfel sume importante, vor alege în acest context ca drumul lor dinspre Occident spre orient să treacă prin Bulgaria unde nu există un astfel de impozit’, a spus Florea Pârvu, vicepreşedinte al CNIPMMR.

De altfel, aplicarea principiului universalităţii impozitului este una dintre măsurile pe care CNIPMMR o vrea obligatorie la plată pentru toate entităţile din România indiferent de statutul lor, publice de stat, mixte sau strategice.

Taxa pe construcţii speciale este 1,5% din valoarea brută contabilă a activelor de construcţii.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...