Coadă la monedele lansate de BNR pentru a marca preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Bucureştenii au aşteptat luni în frig să cumpere monedele lansate de Banca Naţională şi dedicate preluării de catre România, la 1 ianuarie, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Modele de aur s-au terminat în câteva ore, rămânând monedele de argint şi de alamă, relatează Hotnews.ro. 
Economica.net - lun, 07 ian. 2019, 13:53
Coadă la monedele lansate de BNR pentru a marca preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Oamenii s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii pentru a cumpăra una dintre monedele puse în vânzare. Este vorba de un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), o monedă din argint şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate preluării de către Romania, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Euro. Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat); 250 monede din argint; 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.

Preţurile de vânzare sunt 1.965 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 325 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama, pentru colecţionare. Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi monedele din alamă, dedicate preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Monedele sunt puse în vânzare de sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, că va lansa în circuitul numismatic, începând din 7 ianuarie, un set de trei monede plus alte două monede dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

Banca centrală va lansa un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), o monedă din argint şi o monedă din alamă, pentru colecţionare. În cadrul setului, moneda de aur va avea o valoare nominală de 100 de lei, cea din argint de 10 lei, iar cea din tombac cuprat de 1 leu. Totodată, moneda de argint, lansata separat, va avea o valoare nominală de 10 lei, iar cealaltă monedă lansată separat, din alamă, va avea o valoare de 50 de bani.

Aversul monedei din aur redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

„Aversul monedei din argint redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, inscripţia în arc de cerc ‘ROMANIA’, valoarea nominală ’10 LEI’, stema României şi anul de emisiune ‘2019’ „, se arată în comunicat.

Totodată, aversul monedei din tombac cuprat redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

În plus, aversul monedei din alamă redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

„Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamă) prezintă o compoziţie ce conţine logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi inscripţia circulară ‘PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE’ „, se arată în comunicatul BNR.

Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), 250 monede din argint şi 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.

Preţul de vânzare este 1.965 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare.

Pentru moneda din argint lansată separat, preţul este 325 lei, fără TVA, inclusiv broşura de prezentare. În cazul monedei din alamă, preţul este 10 lei, fără TVA, pentru moneda din alamă.

„Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...