Comcast lansează un război al ofertelor, fiind dispus să plătească 65 de miliarde de dolari pentru Fox

Comcast a oferit miercuri 65 de miliarde de dolari pentru a tenta grupul media 21st Century Fox, deţinut de Rupert Murdoch, să renunţe la fuziunea cu Walt Disney Co, într-un război al ofertelor între cele mai mari companii media din SUA, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - joi, 14 iun. 2018, 19:42
Comcast lansează un război al ofertelor, fiind dispus să plătească 65 de miliarde de dolari pentru Fox

În 10 iulie, Consiliul de Administraţie al Fox va decide prin vot ce ofertă preferă. Anterior, Disney a făcut o ofertă de 52,4 miliarde de dolari pentru divizia de media a Fox, care nu include operaţiunile din domeniul sportului şi al ştirilor, în special Fox News.

Noua ofertă în numerar a Comcast vine la o zi după ce un judecător american a dat undă verde megafuziunii dintre gigantul american de telecomunicaţii AT&T şi grupul media Time Warner. Judecătorul districtual Richard Leon, din Washington, a afirmat că Departamentul american al Justiţiei nu a oferit suficiente motive pentru a demonstra că tranzacţia dintre Time Warner şi AT&T va afecta substanţial consumatorii şi concurenţa.

Preluarea Time Warner de AT&T, evaluată la 85 de miliarde de dolari, va crea cea mai mare companie de conţinut şi distribuţie integrată vertical din lume.

Directorul general al Comcast, Brian Roberts, a afirmat că este extrem de încrezător că autorităţile de reglementare vor permite Comcast să achiziţioneze majoritatea activelor Fox din domeniul media, după decizia privind preluarea Time Warner de către AT&T.

Unii analişti cred că vor exista dificultăţi la tranzacţia dintre Comcast şi Fox, în urma căreia vor fi unite studiourile de film şi televiziune ale Fox cu postul american de televiziune NBC şi studioul Universal Pictures, deţinute de Comcast, dar Brian Roberts susţine, într-o scrisoare adresată Fox, că va oferi aceleaşi condiţii ca şi Disney şi a promis că va lupta în instanţă pentru realizarea tranzacţiei, dacă va fi necesar.

Operaţiunile Fox din domeniul sportului şi al ştirilor, inclusiv Fox News, Fox Business Network şi Fox Sports, vor fi incluse într-o companie separată.

Comcast a oferit 35 de dolari pentru o acţiune Fox, în timp ce oferta Disney este de 29,18 dolari per titlu, conform preţului acţiunilor Fox la închiderea şedinţei bursiere de miercuri.

În paralel, Comcast a depus o ofertă de 22 miliarde de lire sterline (31 de miliarde de dolari) pentru preluarea grupului britanic Sky, ameninţând să contracareze ambiţiile mogulului media Rupert Murdoch.

Oferta Comcast evaluează o acţiune Sky la 12,50 lire sterline, în timp ce oferta făcută de grupul media 21st Century Fox, deţinut de Rupert Murdoch, este de 10,75 lire sterline per titlu. 21st Century Fox, care deţine deja 39% din Sky, a anunţat că-şi menţine angajamentul faţă de oferta iniţială şi îşi analizează opţiunile.

Sky este cel mai mare operator de televiziune cu plată din Europa.

Oferta Fox pentru achiziţionarea participaţiei de 61% pe care încă nu o deţine la Sky este încetinită din cauza verificărilor efectuate de autorităţile de reglementare din Marea Britanie. Trustul condus de familia Murdoch controlează publicaţii cum ar fi Times şi Sun, iar tranzacţia ar extinde controlul asupra influentului post de televiziune Sky News.

Pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare, Fox a acceptat să-şi vândă mai multe active către Walt Disney, inclusiv participaţia deţinută la Sky.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...