Comisia Europeană propune noi instrumente pentru combaterea fraudei în domeniul TVA

Comisia Europeană a prezentat joi noi instrumente pentru a face mai puţin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) al UE şi pentru a elimina lacunele care pot conduce la fraudă pe scară largă în domeniul TVA, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Economica.net - joi, 30 nov. 2017, 18:04
Comisia Europeană propune noi instrumente pentru combaterea fraudei în domeniul TVA

Noile norme au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informaţii, şi de a stimula cooperarea între autorităţile fiscale naţionale şi autorităţile de aplicare a legii.

Cele mai prudente estimări arată că frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE – bani care ar trebui să se îndrepte către investiţii publice în spitale, şcoli şi drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papers au arătat din nou modul în care persoane şi societăţi înstărite folosesc mecanisme de evitare a obligaţiilor fiscale pentru a eluda normele în materie de TVA ale UE în vederea evitării plăţii impozitelor care le revin în mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă în domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanţa organizaţii criminale, inclusiv terorişti, conform comunicatului.

Propunerile prezentate joi ar permite statelor membre să schimbe informaţii importante şi să coopereze mai strâns în lupta împotriva acestor activităţi.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, a declarat: ‘Frauda transfrontalieră în domeniul TVA reprezintă o cauză majoră a pierderii de venituri pentru statele membre şi pentru bugetele UE. Propunerea de joi va contribui la consolidarea cooperării între instituţiile care lucrează la nivel naţional şi la nivelul UE pentru a aborda în mod eficient această problemă şi pentru a îmbunătăţi colectarea impozitelor’.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a afirmat: ‘Paradise Papers au arătat din nou modul în care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor în materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puţin TVA decât altele. Ştim, de asemenea, că frauda în domeniul TVA poate fi o sursă de finanţare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism. Combaterea acestui flagel necesită un schimb de informaţii între autorităţile naţionale competente mult mai eficient decât în prezent, iar propunerile de astăzi vor permite realizarea acestui lucru. De exemplu, reţeaua UE de experţi în domeniul antifraudă Eurofisc va avea acces la datele de înmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de fraudă în domeniul TVA legată de vânzările de autovehicule noi faţă de cele uzate’.

Autorităţile fiscale ale statelor membre fac deja schimb de anumite informaţii privind mediul de afaceri şi vânzările transfrontaliere, dar această cooperare se bazează în mare măsură pe procesarea manuală a informaţiilor. În acelaşi timp, informaţiile privind TVA şi datele operative referitoare la grupurile organizate implicate în cele mai grave cazuri de fraudă în domeniul TVA nu sunt transmise în mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE. În cele din urmă, o lipsă a coordonării activităţilor de anchetare între administraţiile fiscale şi autorităţile de aplicare a legii la nivel naţional şi la nivelul UE înseamnă că această activitate infracţională cu evoluţie rapidă nu este, în prezent, monitorizată şi abordată suficient de repede, se mai menţionează în comunicat.

Propunerile de joi ar consolida cooperarea între statele membre, permiţându-le să combată mai rapid şi mai eficient frauda în domeniul TVA, chiar şi în cazul fraudei care are loc în mediul online. Împreună, propunerile ar oferi un impuls major capacităţii de a urmări şi de a stopa autorii fraudelor şi infractorii care sustrag venituri fiscale pentru propriul câştig.

Măsurile-cheie din această legislaţie includ: consolidarea cooperării între statele membre Frauda în domeniul TVA poate avea loc în câteva minute, prin urmare, statele membre trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona cât mai repede cu putinţă. Propunerea de joi prevede instituirea unui sistem online de schimb de informaţii în cadrul ‘Eurofisc’, reţeaua existentă a UE de experţi în domeniul antifraudă. Sistemul ar permite statelor membre să prelucreze, să analizeze şi să verifice date referitoare la activităţile transfrontaliere, pentru a se asigura că riscul poate fi evaluat în modul cel mai rapid şi mai exact posibil. Pentru a spori capacitatea statelor membre de a controla aprovizionarea transfrontalieră ar fi introduse audituri comune, la care participă funcţionari din două sau mai multe autorităţi fiscale naţionale în scopul combaterii fraudei, în special în sectorul comerţului electronic. Noi competenţe ar fi, de asemenea, acordate Eurofisc pentru a coordona anchetele transfrontaliere.

Noile măsuri ar deschide şi noi canale de comunicare şi de schimb de date între autorităţile fiscale şi organismele de aplicare a legii ale UE cu privire la activităţile transfrontaliere susceptibile de a duce la fraude în domeniul TVA. OLAF, Europol şi Parchetului European (EPPO), care a fost creat recent. Cooperarea cu organismele europene ar permite verificarea încrucişată a informaţiilor naţionale cu cazierele judiciare, bazele de date şi alte informaţii deţinute de Europol şi de OLAF, pentru a identifica adevăraţii autori ai fraudelor şi reţelele lor.

Schimbul de informaţii între autorităţile fiscale şi cele vamale ar fi îmbunătăţit în continuare pentru anumite proceduri vamale care sunt în prezent propice fraudelor în domeniul TVA. În temeiul unui regim special, mărfurile care sosesc din afara UE având ca destinaţie finală un stat membru pot ajunge în UE printr-un alt stat membru şi pot tranzita în continuare UE, scutite de TVA. TVA este percepută numai în momentul în care mărfurile ajung la destinaţia lor finală. Această caracteristică a sistemului TVA al UE are ca scop facilitarea comerţului pentru societăţile oneste, dar poate fi folosită abuziv pentru a devia bunuri către piaţa neagră şi pentru a eluda plata TVA în totalitate. În temeiul noilor norme, informaţiile privind mărfurile intrate vor fi puse în comun, iar cooperarea între autorităţile fiscale şi vamale va fi consolidată în toate statele membre.

Chiar şi comerţul cu autoturisme poate face, uneori, obiectul unor fraude, din cauza diferenţei de aplicare a TVA pentru autoturismele noi şi cele uzate. Autoturismele recente sau noi, pentru care suma integrală este impozabilă, pot fi vândute ca bunuri de ocazie pentru care doar marja de profit este supusă TVA-ului. Pentru a combate acest tip de fraudă, funcţionarii Eurofisc vor primi de la statele membre accesul la datele de înmatriculare a autoturismelor.

Aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...