Comisia juridică dă aviz favorabil pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov

Senatorii jurişti au avizat favorabil atât cererea privind continuarea urmăririi penale, cât şi pe cea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul fostului ministru de Finanţe, senatorul Darius Vâlcov.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 10:44
Comisia juridică dă aviz favorabil pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov

‘Având în vedere că sunt două acte procedurale diferite, am avut două voturi şi vom trimite plenului două rapoarte. Raportul privind cererea pentru continuarea urmăririi a primit unanimitate de voturi şi un raport pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive care este de asemenea un raport favorabil cu majoritate, fiind două abţineri. Vor fi două rapoarte favorabile asupra cererii’, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc.

Referitor la prevederile legale în baza cărora plenul Senatului va vota în cazul senatorului Darius Vâlcov, Boboc a precizat că, din acest punct de vedere, ‘prevederile constituţionale sunt foarte clare – hotărârile, altele decât cele care se referă la Regulamentele Camerelor, se adoptă cu majoritate simplă, adică jumătate plus unu dintre cei prezenţi’.

Întrebat dacă există riscul ca în plenul Senatului, pe votul pentru continuarea urmării penale să fie aplicate alte prevederi decât în cazul votului pe cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive, preşedintele Comisiei juridice a replicat: ‘Ca să fiu sincer, doar sper să nu. Dar la ce am văzut, nu pot să garantez treaba asta’.

Totodată, Boboc a precizat că cele două rapoarte vor fi redactate în cursul zilei de marţi, astfel încât cererea privind continuarea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea senatorului Darius Vâlcov să intre în atenţia plenului Senatului în şedinţa de miercuri.

Cătălin Boboc a adăugat că, deşi a fost invitat la Comisia juridică pentru a-şi studia dosarul şi a fi audiat de către senatorii jurişti, Darius Vâlcov a comunicat Comisiei că nu va fi prezent la audiere, însă îşi va susţine punctul de vedere în faţa plenului Senatului.

‘Sigur, domnul senator a fost chemat. Din diferite motive nu a putut să vină. În schimb, ne-a comunicat un punct de vedere şi că dumnealui va fi mâine prezent la plen, va susţine acolo punctul de vedere şi că lasă astăzi la aprecierea Comisiei modul în care vom da acest raport, fără să solicite un termen, o amânare’, a precizat Boboc.

DNA a cerut, marţea trecută, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar erau administrate prin interpuşi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...