Companiile britanice, tot mai îngrijorate de efectele Brexitului, sunt precaute cu angajările

Companiile britanice limitează angajarea de personal, în contextul amplificării preocupărilor mediului de afaceri faţă de Brexit, preocupări care au ajuns la cel mai ridicat nivel după referendumul din 2016, în urma căruia s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE, relatează luni agenţia EFE.
Economica.net - lun, 08 oct. 2018, 13:23
Companiile britanice, tot mai îngrijorate de efectele Brexitului, sunt precaute cu angajările

Conform unui sondaj realizat de compania de consultanţă Deloitte şi publicat de cotidianul The Guardian, companiile sunt tot mai preocupate de efectele Brexitului şi se tem că anul viitor, odată ce Brexitul va deveni efectiv pe 29 martie 2019, va aduce o degradare a relaţiilor comerciale cu blocul comunitar.

Numai 13% dintre directorii financiari ai companiilor britanice consultaţi în cadrul sondajului s-au declarat optimişti în ce priveşte perspectivele companiilor lor, procent care a scăzut puternic faţă de cel dintr-un sondaj similar efectuat în iulie, când a fost de 24%.

Mai mult, 79% dintre managerii intervievaţi au spus că se aşteaptă se se confrunte cu un mediu de afaceri nefavorabil după 29 martie 2019, cu patru procente mai mulţi faţă de sondajul din iulie.

‘Cu siguranţă că directorii financiari sunt acum mai pesimişti cu privire la efectele Brexitului’, afirmă directorul economic al companiei Deloitte, Ian Stewart, care a precizat că în cadrul sondajului au fost intervievaţi 95 de responsabili cu poziţii importante în mediul de afaceri, dintre care 18 reprezintă companii incluse în indicele FTSE-100 al bursei de valori din Londra.

Sondajul semnalează de asemenea că societăţile britanice sunt preocupate şi de posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord cu blocul comunitar privind relaţiile viitoare.

După 29 martie 2019 se va intra într-o perioadă de tranziţie post-Brexit ce va dura până la finele anului 2020, pentru ca mediul de afaceri să se poată adapta noului context economic. Însă dacă părţile nu vor reuşi să depăşească divergenţele ce încă le separă – respectiv situaţia frontierei nord-irlandeze şi relaţiile economice viitoare – şi se va ajunge la un Brexit fără niciun acord, atunci şi această perioadă de tranziţie este incertă.

Guvernul condus de Theresa May a propus blocului comunitar să fie menţinute la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.

După ce la summitul desfăşurat în septembrie la Salzburg liderii europeni au respins propunerile Londrei, cuprinse în ‘Planul de la Chequers’, Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. Ea a promis că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...