Companiile farmaceutice care au avut cele mai vânzări în 2015 – analiză Cegedim

Sanofi (inclusiv Zentiva) a avut şi în 2015 cele mai mari vânzări de medicamente (în valoare), dar şi cele mai multe unităţi de medicamente vândute, arată raportul Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, realizat de Cegedim. În privinţa valorii vânzărilor de medicamente, Norvartis (inclusiv Sandoz) urcă pe locul al doilea, iar Hoffmann La Roche coboară un loc şi ajunge pe poziţia a treia în clasament. Sun Pharma (inclusiv Terapia) e al doilea jucător din piaţa farma după unităţile de medicamente vândute în cursul anului trecut, potrivit aceluiaşi raport. 
Cristina Şomănescu - mie, 10 feb. 2016, 12:38
Companiile farmaceutice care au avut cele mai vânzări în 2015 - analiză Cegedim

Topul companiilor farmaceutice care au avut cele mai mari vânzări în cursul anului trecut

Primul loc e ocupat în continuare de Sanofi (inclusiv Zentiva), cu vânzări totale de 836,4 milioane lei în perioada ianuarie-decembrie 2015, arată raportul Cegedim. Topul greilor din industria farmaceutică în 2015 se modifică prin rocada dintre Novartis (inclusiv Sandoz), care ocupă acum poziţia a doua, cu vânzări de 643,3 milioane lei, şi Hoffmann La Roche, care coboară pe locul al treilea, cu vânzări de 611 milioane lei.
În clasament urmează Servier (inclusiv Egis) cu vânzări de 598,6 milioane lei în 2015, Pfizer, cu vânzări de 531,3 milioane lei, Sun Pharma (inclusiv Terapia), cu vânzări totale de 515,7 milioane lei.

GlaxoSmithKline (cu vânzări de 500,5 milioane lei), AstraZeneca (cu vânzări de 429,3 milioane lei), Merck & Co (cu vânzări de 354,7 milioane lei) şi Krka (cu vânzări de 328,0 milioane lei) urmează, în această succesiune, în topul vânzărilor de medicamente în 2015 (clasament valoric).

Clasamentul companiilor farmaceutice care au vândut cele mai multe unităţi de medicamente în cursul anului trecut

Clasamentul primelor 10 corporaţii care au vândut în 2015 cele mai multe unităţi de medicamente nu se modifică faţă de trimestrul anterior. Pe primul loc se află Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 60,4 milioane de unităţi vândute, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia), cu vânzări de 45,9 milioane de unităţi, şi de Servier (inclusiv Egis) care a vândut 30,5 milioane de unităţi de medicamente în 2015.

Topul primilor 10 jucători după unităţile de medicamente vândute în 2015 este completat de Antibiotice, cu 29,6 milioane unităţi vândute, Alvogen (inclusiv Labormed), cu 29,3 milioane de unităţi vândute, Novartis (inclusiv Sandoz), cu 25,4 milioane de unităţi vândute, GlaxoSmithKline, cu 24,5 milioane de unităţi vândute în 2015.

Krka (care a vândut 23,9 milioane de unităţi în 2015), Biofarm (care a vândut 20,2 milioane de unităţi în 2015) şi Gedeon Richter, cu 19,1 milioane de unităţi vândute în 2015 ocupă următoarele poziţii în clasament, arată raportul Cegedim.

Precizare

Aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi. Compararea ieşirilor produselor cu intrările acestora în farmacii sau cu cele privind importul/producţia locală a acestora este parţial incorectă (calculul valorilor şi cotelor de piaţă de mai sus este efectuat în preţuri de achiziţie în farmacie, iar valorile de import sau producţie disponibile din alte surse sunt exprimate în general la preţuri de producător).

Valoarea totală a pieţei de medicamente a fost de 11,7 miliarde lei în ultimele 12 luni, în scădere cu 4,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (ianuarie – decembrie 2014).

În privința evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se observă creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (3,7%), sistemul digestiv şi metabolism (3%), dar şi pentru antineoplazice şi imunomodulatoare (1,5%).

În valoare, creşterea medicamentelor pentru sistemul respirator (6,8%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (3,7%), sânge şi organe hematopoietice (0,4%) şi pentru antiinfecțioase sistemice este superioară celorlalte grupe.

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,86 miliarde lei la preţ de distribuţie, în trimestrul patru al anului 2015, în scădere cu 14,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, arată studiul Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, realizat de Cegedim.

„Reducerea preţurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-20,8% în valoare pentru -7,1% în volum pentru trimestrul al IV-lea din 2015), care este cel mai important din piață, atât ca valoare, cât şi ca importanţă terapeutică. În general, la medicamentele Rx o scădere mai mare de -5% în unităţi este un prag de alertă pentru disponibilitatea tratamentului. Multe medicamente pe reţetă nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificultate, apelăm pe această cale la autorități să se mobilizeze pentru redresarea situaţiei” a declarat Petru Crăciun, director general al Cegedim.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...