Companiile importante exclud participarea la salvarea Alitalia

Marile companii au exclus marţi implicarea într-o nouă salvare a Alitalia, complicând planurile Guvernului de la Roma, conform cărora Ferrovie dello Stato (FS), societatea de căi ferate deţinută de statul italian, va face o ofertă pentru operatorul aerian şi va căuta să găsească parteneri, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 31 oct. 2018, 08:55
Companiile importante exclud participarea la salvarea Alitalia

Alitalia, companie care a înregistrat profit doar de câteva ori în cei 70 de ani de existenţă, a fost plasată sub administrare specială în mai anul trecut, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi salariilor.

Procesul de vânzare al Alitalia, unde compania Etihad Airways din Abu Dhabi deţine o participaţie de 49%, a fost întârziat din cauza incertitudinilor provocate de alegerile generale.

Consiliul de Administraţie al Ferrovie dello Stato a anunţat că a decis să pregătească o ofertă pentru Alitalia, dar nu a dat amănunte.

Autorităţile de la Roma au respins varianta naţionalizării Alitalia, însă soarta companiei este un subiect politic delicat şi orice restructurări dure solicitate de un investitor străin riscă să provoace ample proteste.

Luna aceasta, vicepremierul Luigi Di Maio a sugerat că o serie de companii de stat, cum ar fi firma energetică Eni, operatorul Poste şi grupul de apărare Leonardo ar putea juca un rol în relansarea Alitalia. Di Maio, care este şi ministrul Industriei, a dat asigurări că există şi mulţi investitori privaţi interesaţi de compania aeriană.

Dar Eni a precizat marţi că orice informaţii privind achiziţionarea unei participaţii în Alitalia sunt „nejustificate” şi nu va juca niciun rol în salvarea operatorului aerian.

Şi Leonardo a informat că nu se va alătura procesului de relansare al Alitalia, au declarat marţi, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Luna trecută, directorul Poste, Matteo del Fante, a afirmat că operatorul poştal „nu este deloc interesat” în a se alătura eforturilor de salvare a companiei.

Şi operatorul aerian german Lufthansa a confirmat marţi că nu este interesat să participe la eforturile de restructurare ale Alitalia. Printre companiile aeriene care şi-au exprimat în trecut interesul în achiziţionarea anumitor părţi din Alitalia se află operatorii low-cost EasyJet şi Wizz Air.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile transportorului aerian.

Alitalia are aproximativ 9.200 de angajaţi în regim full-time şi alţi 1.600 sunt plasaţi într-o schemă temporară susţinută de stat. Orice reducere permanentă de personal ar fi un subiect sensibil într-o ţară cu o rată ridicată a şomajului.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...