Conglomeratul chinez CITIC obţine aprobarea autorităţilor antitrust pentru preluarea activelor CEFC din Cehia

O subsidiară a conglomeratului public chinez CITIC a obţinut aprobarea autorităţilor antitrust în vederea preluării integrale a activelor din Cehia aparţinând companiei chineze CEFC, a informat luni Autoritatea cehă de reglementare a concurenţei (UOHS), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 26 iun. 2018, 07:28
Conglomeratul chinez CITIC obţine aprobarea autorităţilor antitrust pentru preluarea activelor CEFC din Cehia

Activele din Cehia implicate în această tranzacţie sunt: subsidiara din Europa a companiei CEFC China Energy, participaţiile deţinute de CEFC la hoteluri, proprietăţi imobiliare, cluburi sportive şi firma Lapasan, prin care compania chineză deţine o participaţie majoritară la producătorul de bere Lobkowicz. UOHS nu menţionează operatorul aerian ceh Travel Service, unde CEFC deţine 49,9%.

Sediul Hengxin Enterprises Limited, entitatea CITIC care a depus cererea, este în Insulele Virgine Britanice, iar preluarea va fi realizată prin firma Rainbow Wisdom Investments Limited, cu sediul în Hong Kong, a precizat UOHS.

CITIC este unul dintre cele mai mari conglomerate deţinute de statul chinez, fiind sub controlul direct al Ministerului de Finanţe. CITIC a fost înfiinţată în 1979 şi are afaceri în diverse domenii, de la sectorul imobiliar la servicii financiare, exploatări miniere şi bunuri de consum.

Compania cehă de servicii financiare J&T a anunţat luna trecută că a ajuns la un acord cu CITIC, care a fost de acord să achite datoriile diviziei europene a companiei chineze CEFC la Grupul J&T, pentru a pune capăt unei dispute complexe.

CEFC a investit aproximativ 1,5 miliarde euro în Cehia, unde are peste 4.000 de angajaţi şi deţine o gamă largă de active: imobiliare, producătorul de bere Lobkowicz, clubul de fotbal Slavia Praga şi o companie aeriană. Însă, în ultima vreme, afacerile din Cehia ale CEFC au fost afectate de informaţiile potrivit cărora fondatorul şi preşedintele companiei, Ye Jianming, este anchetat pentru suspiciuni privind încălcarea legii.

Recent, una dintre principalele divizii ale Grupului CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate. De asemenea, a fost abandonat un plan anterior, conform căruia CEFC urma să preia jumătate din activele J&T Financial Group (JTFG), divizia bancară a grupului ceh de servicii financiare J&T.

Acordul anunţat în mai urma să pună capăt disputelor dintre J&T şi CEFC şi, totodată, să cimenteze intrarea conglomeratului public chinez CITIC pe piaţa din Cehia.

‘După negocieri constructive, Rainbow Wisdom (o divizie a CITIC Group) va prelua toate creanţele J&T de la companiile din cadrul CEFC Group, iar echipa managerială interimară instalată de J&T va fi retrasă’, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a Grupului J&T.

În urma acestui acord, CEFC nu va mai avea datorii către J&T, iar grupul ceh va avea un parteneriat pe termen lung cu CITIC.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. intenţiona să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...