Congresul SUA dezbate un plan de ajutor pentru rebelii sirieni

Camera Reprezentantilor din SUA urmeaza sa dezbata si sa voteze în aceste zile un plan ce autorizeaza Pentagonul sa echipeze si sa antreneze fortele rebele siriene moderate, o autorizatie ceruta de presedintele Barack Obama, a anuntat luni seara comisia însarcinata cu stabilirea agendei discutiilor din camera inferioara a Congresului american, potrivit AFP.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 04:54
Congresul SUA dezbate un plan de ajutor pentru rebelii sirieni

Planul va face obiectul a sase ore de dezbateri, dupa care, probabil miercuri, va avea loc votarea acestui document, sub forma unui amendament la legea finantelor temporare ce urmeaza sa finanteze administratiile federale începând cu data de 1 octombrie, debutul anului bugetar 2015, pâna la 11 decembrie, scrie Agerpres.

Reprezentantii camerei inferioare a legislativului SUA au, deci, ocazia de a decide daca aproba cererea formulata de presedintele american saptamâna trecuta în privinta echiparii si antrenarii rebelilor sirieni, pentru ca acestia sa poate duce ofensiva pe teren împotriva Statului Islamic, sprijiniti de lovituri aeriene americane.

Elaborat în forma finala de republicanii din Camera Reprezentantilor, acest plan nu da însa mâna libera Pentagonului. El impune administratiei sa prezinte în Congres rapoarte asupra executiei planului, selectarii gruparilor siriene beneficiare de ajutor si asupra utilizarii armelor si echipamentelor livrate.

Planul nu include credite suplimentare pentru finantarea operatiunii si clarifica faptul ca textul nu constituie în niciun caz o autorizatie pentru desfasurarea de soldati în conflict.

Unii parlamentarii au criticat caracterul restrictiv al planului, în special pentru faptul ca acesta prevede o data de expirare, fixata pentru 11 decembrie, si în consecinta ar trebui reînnoit ulterior.

Alesii ultraconservatori, precum reprezentantul Justin Amash, si-au manifestat ostilitatea fata de acest text, dar liderii republicani par încrezatori în capacitatea de a întruni o majoritate cu sprijinul democratilor. În cazul adoptarii de catre Camera Reprezentantilor, planul de ajutor pentru rebelii sirieni urmeaza sa fie trimis spre dezbatere în Senatul american, precizeaza agentia citata.

În legatura cu strategia americana în Siria, unii analisti considera ca aceasta se va lovi de dificultatea de a determina cu precizie cine sunt ‘rebelii moderati’ care lupta împotriva presedintelui Bashar al-Assad pentru ca acestia sa primeasca sprijin militar international, dupa cum scria zilele trecute EFE. În acelasi timp, regimul de la Damasc a avertizat ca orice actiune militara externa întreprinsa pe teritoriul sau va fi considerata o agresiune daca nu se va desfasura în coordonare cu guvernul sirian, pozitie sprijinita si de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...