Înalta Curte a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane lei, amenda primită de Orange în 2011 de la Consiliul Concurenţei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a redus cu 37 de milioane lei, de la 147,9 milioane lei la 110,9 milioane lei, amenda primită în anul 2011 de la Consiliul Concurenţei de Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, pentru abuz de poziţie dominantă.
Economica.net - lun, 02 apr. 2018, 10:34
Înalta Curte a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane lei, amenda primită de Orange în 2011 de la Consiliul Concurenţei

ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii concurenţei de către compania Orange, care a abuzat de poziţia sa dominantă în relaţia cu firma SC Netmaster Communications SRL, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, preluat de Agerpres. Totodată, instanţa a redus amenda de la 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) la 110,9 milioane lei (23,83 milioane euro).

În anul 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Orange şi Vodafone, întrucât acestea au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie. Cele două companii sancţionate deţin monopol în propriile reţele, iar, conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.

Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar şi prevederile din domeniul concurenţei, adică nu aveau voie să îşi folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

‘Companiile care deţin poziţie dominantă pot adopta orice strategii necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu în relaţiile cu companiile mici – clienţi, furnizori, concurenţi’, a declarat Bogdan Chiriţoiu, presedintele Consiliului Concurenţei.

Cele două companii, Orange şi Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel Bucureşti a avut soluţii diferite în cele două cazuri şi, ca urmare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a trimis din nou cazurile la prima instanţă, pentru a fi rejudecate. Astfel, în 2017, Curtea de Apel Bucureşti a rejudecat dosarele confirmând încălcarea Legii concurenţei de către cele două companii. În cazul Orange, decizia a fost confirmată de ÎCCJ. Dosarul Vodafone urmează să se judece de ÎCCJ în acest an.

Domeniul telecomunicaţiilor este unul prioritar pentru Autoritatea de Concurenţă, care a derulat mai multe investigaţii şi analize şi a făcut recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ, se mai arată în comunicat.

De exemplu, Autoritatea de Concurenţă a derulat o investigaţie şi pe piaţa cartelelor preplătite de telefonie mobilă referitoare la fixarea preţului de revânzare, împărţirea pieţei şi instituirea unor obligaţii de neconcurenţă între companii. Operatorii de telecomunicaţii şi distribuitorii direcţi ai acestora şi-au asumat o serie de angajamente pentru eliminarea clauzelor anticoncurenţiale din contractele încheiate pe întreg lanţul de distribuţie, ceea ce a condus la creşterea concurenţei pe această piaţă.

În urma investigaţiei privind o posibilă discriminare a tarifelor de terminare a apelurilor, operatorii de telefonie şi-au asumat şi au implementat angajamente care au restabilit concurenţa pe pieţele serviciilor de telefonie mobilă: ofertele de telecomunicaţii includ un număr de minute suficient de mare încât să acopere nevoile de comunicare ale utilizatorilor, din ce în ce mai mulţi utilizatori se transferă între operatori, a crescut numărul de abonaţi (post-paid) şi a scăzut semnificativ numărul de utilizatori pe bază de cartele preplătite (pre-paid) etc.

‘În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei s-a implicat şi a făcut recomandări, astfel încât licitaţia pentru acordarea spectrului de frecvenţe pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii din anul 2012 să conducă la un număr de operatori care să asigure caracterul concurenţial al pieţei’, au mai spus reprezentanţii Consiliului.

Un studiu al Academiei de Studii Economice (ASE) arată că, în cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a generat economii de 1 miliard de euro pentru cetăţenii români, din care peste jumătate revin sectorului telecomunicaţiilor – 575 de milioane de euro.

Astfel, Intervenţiile Consiliului Concurenţei, prin investigaţiile derulate sau prin propunerile de ajustare a legislaţiei specifice şi bună cooperare cu autoritatea de reglementare a pieţei (ANCOM) au asigurat o piaţă concurenţială de telecomunicaţii fixe şi mobile comparativ cu alte state europene: servicii de calitate la preţuri rezonabile pentru consumatori, respectiv un grad mare de penetrare în rândul populaţiei, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...