Consiliul fiscal: Majorările salariale propuse ar putea creşte deficitul cu cel puţin 0,25% din PIB în 2017

Consiliul fiscal apreciază că amendamentele adoptate de Parlament la Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 ar majora deficitul bugetar cu cel puţin 0,25% din PIB, respectiv două miliarde de lei, în anul 2017, în lipsa unor măsuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor. 
Economica.net - joi, 10 nov. 2016, 20:34
Consiliul fiscal: Majorările salariale propuse ar putea creşte deficitul cu cel puţin 0,25% din PIB în 2017

Potrivit unui document remis joi seară AGERPRES, Consiliul fiscal validează calculele de impact primite de la Ministerul Finanţelor Publice, conform cărora amendamentele aprobate ar atrage o majorare a cheltuielilor de personal în anul 2017 cu 4,85 miliarde lei şi un efect de runda întâi la nivelul deficitului bugetar de 2,9 miliarde de lei, ulterior considerării veniturilor suplimentare pe care majorările salariale le-ar determina automat la nivelul contribuţiilor sociale datorate de angajator şi angajaţi, precum şi la nivelul încasărilor din impozitul pe venit.

‘Efecte de runda a doua asupra veniturilor bugetare ar apărea doar în lipsa unor măsuri compensatorii şi, deci, doar în măsura în care deficitul din 2017 ar fi lăsat să se majoreze cu cuantumul efectului de runda întâi identificat (cu 2,9 miliarde de lei ori 0,35% din PIB). Chiar acceptând existenţa unui multiplicator fiscal ridicat de circa 0,8 pentru cheltuielile de personal, veniturile generate de o creştere economică suplimentară de 0,2-0,3 p.p. ar fi mai mici de un miliard de lei, ceea ce implică o creştere a deficitului bugetar cu cel puţin 2 miliarde de lei (0,25% din PIB)’, explică specialiştii.

Potrivit acestora, în urma implementării amendamentelor, cheltuielile de personal ar ajunge anul viitor la cel puţin 7,8% din PIB şi nu s-ar încadra în plafonul stabilit prin Legea nr. 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, de 7,4% din PIB.

‘Din perspectiva plafonului cheltuielilor de personal în vigoare aferent anului 2017, definit de Legea nr. 338/2015 la un nivel de 7,4% din PIB, ar fi imposibilă încadrarea în interiorul acestuia, dat fiind parametrii actuali cu privire la numărul de angajaţi din sectorul public şi majorările salariale propuse, după luarea în considerare a creşterii suplimentare a PIB prilejuite de acestea din urmă în eventualitatea necompensării – estimăm că nivelul cheltuielilor de personal în urma implementării amendamentelor ar reprezenta echivalentul a cel puţin 7,8% din PIB în anul 2017’, spune Consiliul fiscal.

Potrivit sursei citate, amendamentele adoptate ar duce la majorarea deficitului bugetar, în lipsa unor măsuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor, cu cel puţin 0,25% din PIB în anul 2017.

‘Execuţia bugetară pentru anul curent indică faptul că (…) un deficit mai mic conform metodologiei naţionale este probabil, mai ales ca urmare a unei subexecuţii la nivelul cheltuielilor de investiţii pentru proiectele finanţate din fonduri europene aferente exerciţiului financiar 2014 – 2020, care apare drept inevitabilă. Cu toate acestea, spaţiul fiscal relativ la ţinta de deficit având această sursă nu este decât unul temporar şi existenţa acestuia nu poate fi extrapolată în 2017, implementarea proiectelor de investiţii cu finanţare europeană conform noului exerciţiu financiar fiind probabilă a se accelera substanţial în anii viitori. Un spaţiu fiscal temporar în 2016 nu poate constitui o sursă de acoperire în 2017 a impactului permanent generat de majorările salariale’, se subliniază în documentul citat.

Consiliul fiscal atrage atenţia asupra faptului că Programul de Convergenţă 2016 – 2019 şi ultima Strategie fiscal-bugetară estimau deficite de 2,9% din PIB pentru 2017, în imediata vecinătate a pragului unde ar putea interveni declanşarea procedurii de deficit excesiv, în condiţiile în care, pentru anul viitor, sunt prevăzute, prin Codul Fiscal adoptat în 2015, reduceri suplimentare de impozite indirecte. Cea mai recentă proiecţie a Comisiei Europene indică o majorare a deficitului SEC 2010 (Sistemul european de conturi) de la 2,8% în 2016 la 3,2% în 2017, fără să includă impactul amendamentelor generatoare de majorări salariale ori al altor reduceri de taxe adoptate recent de Parlament şi aflate la promulgare.

‘Aşadar, există deja un risc substanţial ca nivelul de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul bugetar să fie depăşit. Amendamentele propuse, în lipsa unor măsuri compensatorii, cresc considerabil acest risc, antrenând o vulnerabilizare suplimentară a unei poziţii fiscale deja neconforme cu principiul responsabilităţii fiscale mai sus amintit (Legii Responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 – n. r.), într-un context internaţional mai complicat şi mai volatil decât anul trecut’, avertizează economiştii.

Nu în ultimul rând, Consiliul fiscal subliniază că introducerea unor amendamente care prevăd majorări salariale peste cele deja prevăzute de OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 nu este conformă cu prevederile art. 17, alin. 1 al Legii Responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicate (LRFB), care interzice promovarea unor acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.

‘De precizat că majorările salariale introduse de OUG nr. 20/2016 au fost iniţiate înainte de acest termen de 180 de zile, deşi implicau o lipsă de conformitate cu plafonul cheltuielilor de personal statuat prin Legea nr. 338/2015, precum şi cu prevederile art. 17, alin. 2 al Legii Responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicate, care interzice majorarea cheltuielilor de personal cu prilejul rectificărilor bugetare. În ambele cazuri, Guvernul a recurs la derogări de la prevederile LRFB, fără însă a afecta ţinta de deficit, modificările fiind făcute în contexul unei actualizări a construcţiei bugetare ce identifica venituri suplimentare acoperitoare’, mai spune Consiliul fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...