Consiliul Local Craiova a transferat către ANL cartierul de locuinţe început de firma chineză Shandong

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat, joi, că municipalitatea a finalizat procedurile de transmitere către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a terenurilor şi a structurilor existente destinate construirii de locuinţe proprietate personală cu caracter ipotecar din cartierul început în urmă cu mai bine de trei ani de firma chineză Shandong Ningjian Construction, dar la care aceasta a renunţat anul trecut din lipsă de fonduri.
Economica.net - joi, 13 sept. 2018, 15:21
Consiliul Local Craiova a transferat către ANL cartierul de locuinţe început de firma chineză Shandong

„Am semnat ieri (miercuri, n.red.) împreună cu directorul ANL, Andrei Cosmin Ţurcanu, contractul de predare către ANL a terenului şi construcţiilor din strada Caracal unde se va construi cartierul de locuinţe (fostul cartier chinezesc). Astfel, toate procedurile pentru continuarea construirii acestor locuinţe au fost îndeplinite”, a spus Genoiu într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că persoanele interesate de achiziţionare unei locuinţe în acest cartier pot începe să facă demersurile necesare contractării de apartamente.

Potrivit primarului Craiovei, municipalitatea a început înştiinţarea celor aproximativ 2000 de persoane care se înscriseseră pe liste pentru cumpărarea unei locuinţe în „cartierul chinezesc” care erau preconizate a se vinde la circa 400 euro/metru pătrat.

„Persoanele sunt înştiinţate că trebuie să se înscrie pe site-ul ANL. Sunt două tipuri de cereri: unele pentru angajaţii MApN, pentru că prin hotărârea de Guvern prin care am preluat terenul de la acest minister este prevăzut ca primele 200 de locuinţe să fie pentru personalul MApN şi una pentru celelalte persoane. Am convenit cu ANL ca toată informarea persoanelor care doresc reînscrierea sau înscrierea pentru aceste locuinţe să fie susţinută de către Primăria Craiova”, a declarat Mihai Genoiu.

Consiliul Local Craiova a votat în luna martie transferarea către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a cartierului de locuinţe început de firma chineză Shandong Ningjian Construction şi, potrivit proiectului de hotărâre, ANL va realiza 1819 apartamente, prin programul de construcţii locuinţe proprietate personală cu credit ipotecar, cu regim de înălţime P + 10 E pe terenul de 67511,00 mp, situat în Craiova, str. Caracal, nr. 132, preluat de la Ministerul Apărării Naţionale, care îi va fi transferat în folosinţă gratuită pe durata construcţiei locuinţelor până la predarea acestora către beneficiarii de credit, inclusiv lucrările începute de firma chineză.

De asemenea, municipiul Craiova se obligă să aloce de la bugetul local sumele necesare pentru executarea lucrărilor privind utilităţile aferente construcţiei, precum şi pentru sistematizare verticală.

Firma chineză a început construirea cartierului de locuinţe pe un teren concesionat de la Primăria Craiova în baza unui memorandum de înţelegere semnat în septembrie 2014 la Beijing, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang.

Terenul a aparţinut unei unităţi militare, iar lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiind de 400 euro/m.p., fără TVA. Memorandumul prevedea colaborarea între firma de construcţii, bancă şi Primăria Municipiului Craiova pentru o investiţie de peste 35 milioane euro pentru construirea a peste 1800 de apartamente, iar banii ar fi urmat să provină de la Banca de Dezvoltare a Chinei, care credita firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru concesionarea terenului.

Din lipsă de fonduri, firma a încetat lucrările la finalul anului 2015, iar pe 15 martie 2016, municipalitatea a notificat-o solicitând reluarea lucrărilor până la data de 31 martie 2016, în caz contrar, autoritatea urmând să rezilieze unilateral contractul de concesiune pe teren, situaţie în care terenul situat în str. Caracal nr.132 din Craiova, ce face obiectul contractului de concesiune, ar fi urmat să revină de drept în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Pe 1 aprilie 2016, firma chineză a solicitat Primăriei Craiova „înţelegere şi sprijin în continuare pentru a putea finaliza proiectul”, iar în susţinerea solicitării a precizat faptul că finanţarea acestui proiect a întâmpinat dificultăţi care au condus la sistarea lucrărilor şi din cauza ajustărilor politicilor economice din China, însă în ultima perioadă firma a făcut noi progrese în asigurarea fondurilor necesare realizării proiectului de locuinţe, beneficiind chiar de sprijinul Primăriei oraşului Jining.

Întrucât la data de 15 ianuarie 2017 s-a împlinit termenul până la care Consiliul Local al Municipiului Craiova se obliga să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului care i-a fost transferat, în vederea cumpărării de către personalul MApN, acest termen a fost prelungit prin hotărâre de guvern până la 15 ianuarie 2020. În iulie 2017, Primăria Craiova a reziliat contractul cu firma chineză care nu a reuşit să facă dovada disponibilităţii fondurilor necesare pentru reluarea lucrărilor.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...