Consorţiul Aktor-Vinci-Strabag se pregăteşte să dea în judecată statul român pentru anularea licitaţiei Comarnic-Braşov

Grecii de la Aktor se pregătesc să dea în judecată statul român, împreună cu Vinci şi Strabag, pentru anularea procedurii de atribuire a contractului de concesiune pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov, câştigat de un consorţiu format din cele trei companii.
Economica.net - vin, 02 oct. 2015, 08:54
Consorţiul Aktor-Vinci-Strabag se pregăteşte să dea în judecată statul român pentru anularea licitaţiei Comarnic-Braşov

CNADNR a anulat, în luna iunie, procedura de atribuire a contractului de concesiune pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov al autostrăzii Bucureşti-Braşov. Contractul fusese câştigat în 2013 de un consorţiu format din Vinci (Franţa), Strabag (Austria) şi Aktor (Grecia), dar finalizarea procedurii a fost amânată timp de un an şi jumătate de autorităţi şi, în final, anulată.

Compania de Drumuri şi-a motivat decizia invocând deficitul bugetar: dacă s-ar fi mers înainte cu contractul, România risca să-şi încalce angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială în privinţa ţintei de deficit fiscal.

Este a treia tentativă eşuată a statului de a găsi un constructor care să realizeze în concesiune această autostradă, după cele din 2005 şi 2010.

Consorţiul se pregăteşte să conteste decizia în justiţie, cu toate mijloacele legale disponibile, a anunţat vineri, într-o comunicare pe bursă, grupul elen Ellaktor, compania-mamă a Aktor.

„CNADNR a decis să anuleze licitaţia din motive aflate în afara sferei de responsabilitate a consorţiului contractor”, precizează compania greacă în anunţ.

În Master Planul pentru Transporturi, construcţia autostrăzii Comarnic – Braşov este estimată la doar 997 de milioane de euro, fără TVA.

CNADNR a organizat ulterior o nouă licitaţie vizând autostrada Comarnic-Braşov, de această dată pentru revizuirea studiului de fezabilitate.

De asemenea, tronsonul Comarnic-Braşov a fost împărţit în cinci sectoare, care sunt scoase individual la licitaţie. Astfel, în luna iulie, CNADNR a iniţiat procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sectoarelor Comarnic-Predeal şi Predeal-Cristian, precum şi a drumului de legătură de pe tronsonul Comarnic-Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...