Gazul azer de la Shah Deniz ajunge în Europa. Contract de 45 de miliarde de dolari

Un consorţiu de companii petroliere condus de BP a semnat marţi, la Baku, un acord de 45 miliarde de dolari care vizează exportul către Europa de gaze naturale extrase de la exploatarea gigant Shah Deniz prin gazoductul TAP, alternativa la proiectul Nabucco Vest.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 12:33
Gazul azer de la Shah Deniz ajunge în Europa. Contract de 45 de miliarde de dolari

BP va coordona extinderea proiectului Shah Deniz din Marea Caspică şi construcţia conductelor care vor traversa Turcia, Grecia şi Albania, cu destinaţia finală în Italia.

Producţia exploatării Shah Deniz va creşte cu 16 miliarde metri cubi pe an în a doua etapă a proiectului, potrivit unui comunicat al BP, volum care reprezintă, potrivit Bloomberg, 1,5% din consumul Europei.

Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa şi va fi principalul client al consorţiului Shah Deniz, urmând să preia începând din 2019 aproximativ jumătate din producţia exploatării azere.

„Ne va creşte securitatea energetică prin asigurarea unei rute alternative şi a unei noi surse de aprovizionare cu gaze pentru Europa. Există de asemenea potenţialul de extindere a coridorului sudic pentru a ajunge la marii producători de gaze din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea aduce benficii uriaşe”, a declarat Willian Hague, şeful diplomaţiei britanice, la ceremonia de semnare a acordului, care a avut loc marţi la Baku, transmite Bloomberg.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a declarat în timpul ceremoniei că producţia de la Shah Deniz va creşte imeduat cu 1,4 miliarde metri cubi pe an. Zăcământul din Marea Caspică are rezerve estimate la 1.200 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Printre partenerii BP în proiect se numără Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franţa), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) şi Lukoil (Rusia).

Potrivit proiectelor pentru gazoductele către Europa, gazele de la Shah Deniz vor ajunge în Turcia începând din anul 2018 şi în Europa începând din 2019.

Bulgaria şi Grecia vor cumpăra începând din 2019 câte un miliard metri cubi de gaze pe an.

Proiectul Nabucco Vest viza transportarea gazelor azere către Europa printr-un gazoduct care avea să traverseze şi teritoriul României, cu destinaţie finală în Austria. Compania de proiect nu a reuşit însă să convingă cosorţiul Shah Deniz II să furnizeze gaze pe această rută, BP şi ceilalţi parteneri optând pentru ruta care are ca destinaţie finală Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...