Construcţia centralei nucleare Mochovce din Slovacia va costa mai mult de 4,6 miliarde de euro

Costurile legate de construirea centralei nucleare Mochovce vor fi mai ridicate decât a aprobat Guvernul slovac - 4,6 miliarde de euro - a avertizat miercuri ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 20:36
Construcţia centralei nucleare Mochovce din Slovacia va costa mai mult de 4,6 miliarde de euro

Lucrările de construcţii de la Mochovce ar urma să fie finalizate în 2018, după multe întârzieri. Centrala este construită de cea mai mare companie slovacă de utilităţi – Slovenske Elektrarne (SE) -al cărei acţionar majoritar este grupul italian Enel SpA.

Bugetul alocat centralei a crescut de la suma iniţială de 2,8 miliarde de euro la 4,8 miliarde de euro, parţial din cauza măsurilor de securitate mai ample adoptate după dezastrul nuclear de la Fukushima, în 2011.

‘Slovenske Elektrarne a insinuat că vor fi costuri suplimentare’, a declarat Peter Ziga, care s-a întâlnit marţi cu directorii Slovenske Elektrarne, prima de când a devenit ministru al Economiei, în martie.

Guvernul deţine 34% din Slovenske Elektrarne şi trebuie să aprobe toate modificările ddin bugetul instituţiei. Un purtător de cuvânt al Enel, care deţine 66% din Slovenske Elektrarne, a anunţat că o echipă lucrează la o nouă analiză de cost a proiectului.

În decembrie 2015, Enel a acceptat să-şi vândă participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne fondului de investiţii în energie EPH pentru 750 milioane de euro (812,7 milioane de dolari).

Conform acordului, în primă fază Enel va obţine 150 milioane de euro, iar EPH va deţine 33% din SE. Restul de 33% alături de ultima parte din preţul de achiziţie va fi transferat la un an după finalizarea centralei Mochovce. În a doua fază a tranzacţiei, Guvernul slovac ar putea prelua 17% din SE.

Enel a anunţat anterior că vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne face parte dintr-un plan destinat reducerii datoriilor cu şase miliarde de euro.

Grupul Enel a cumpărat participaţia la Slovenske Elektrarne în 2006, cu suma de 839 de milioane de euro. Slovenske Elektrarne are peste 4.000 de angajaţi şi, în 2014, a realizat un profit net de 170 milioane de euro.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...