Constructorul autostrăzii Deva-Orăştie, Straco Group, a intrat în insolvenţă

Două mari companii de construcţii au intrat în insolvenţă în mai puţin de o lună. Straco Group îngroaşă numărul constructorilor de drumuri şi autostrăzi în insolvenţă. 
Economica.net - vin, 28 aug. 2015, 09:39
Constructorul autostrăzii Deva-Orăştie, Straco Group, a intrat în insolvenţă

După ce Tribunalul Bucureşti a acceptat pe 6 august cererea de intrate în insolvenţă a companiei Apolodor, controlată de omul de afaceri Radu Octavia Ouatu, acum a venit rândul Straco Group. Constructorul este deţinut de fraţii Alexandru şi Traian Horpos.

CITEŞTE ŞI Apolodor, firma care a construit pasajul Piaţa Presei, a intrat în insolvenţă

Constructorul şi-a cerut insolvenţa pe 11 august, iar Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea pe 24 august. Pritnre creditorii companiei se numără Antrepriza Construcţii Mondaj Nr. 4, Sorel Prod Corn 2000, Stefimar Eurocons, Unicredit Leasing Cororation IFN şi Amfora Plus Trans. 

Administratorul judiciar desemnat de instanţă este Casa de insolvenţă Transivlania, filiala Bucureşti. 

Straco Group a avut anul trecut afaceri de 67,8 milioane de euro, la jumătate faţă de afacerile din 2013, de 137,4 milioane de euro şi un profit net de 135.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. La sfârşitul lui 2014 compania avea 513 angajaţi.

2012 a fost anul în care Straco Group s-a apropiat de o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro.

Fraţii Horpos au ocupat locul 82 în ultima ediţie a Top 300 Cei mai bogaţi români, a revistei Capital, cu o avere estimată la 60-65 milioane de euro.

Şi constructorul Tehnologica Radion, controlat de Theodor Berna, este în insolvenţă din 14 septembrie 2014. Primul rege al asfaltului care a intrat în insolvenţă este Romstrade. Firma, controlată de Nelu Iordache, a intrat în insolvenţă în decembrie 2012. Şi firma lui Costel Căşuneanu, PA & Co, este ameninţată cu insolvenţa de către 21 creditori.

Anchetatorii DNA au pus reflectoarele pe Straco Group, care primea contracte de la Primăria Sectorului 1. 

Vlad Moisescu i-ar fi impus primarului Andrei Chiliman să lucreze cu SC Straco şi să îi atribuie lucrări de asfaltare a străzilor şi de anvelopare a blocurilor, în schimb primind de la reprezentanţii societăţii comisioane de 10-15%, cu o frecvenţă de trei-patru ori pe an, potrivit procurorilor citaţi de Mediafax. 

În schimbul favorizării firmei Straco la licitaţiile pentru contracte din Sectorul 1, Alexandru Horpos îi dădea constant lui Moisescu procente de 10-15% din contravaloarea banilor primiţi de societate de la Primărie pentru lucrările contractate şi plătite, „acest lucru întâmplându-se cu o frecvenţă de trei-patru ori pe an”. „Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiţi reprezentau procentul de 10-15% solicitat din sumele încasate de Straco”, conform documentelor procurorilor. 

Straco Grup a câştigat ani de zile contracte bănoase de modernizare de drumuri şi constructie de autostrăzi. Compania a asfaltat 22 de kilometri din cei 82 ai autostrăzii Orăştie-Sibiu, dar şi soseaua de mare viteză dintre Orăştie şi Deva. Compania a fost înfiinţaţă în 2003 şi a pornit la drum cu contracte primite de la primăriile din Bucureşti, potrivit Digi24. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...