WWF: Construirea autostrăzii Lugoj-Deva poate duce la dispariţia urşilor din Munţii Apuseni

Organizaţia WWF-România susţine dezvoltarea infrastructurii rutiere în România, însă numai în cazul realizării unor studii de mediu profesioniste, în acest context construirea autostrăzii Lugoj-Deva fără a avea baza protecţiei mediului poate duce la dispariţia populaţiilor de urs, căprior, râs sau jder din zonă.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 12:33
WWF: Construirea autostrăzii Lugoj-Deva poate duce la dispariţia urşilor din Munţii Apuseni

‘WWF-România susţine dezvoltarea infrastructurii în România, însă numai cu condiţia ca studii de mediu temeinice şi profesionist realizate să stea la baza lucrărilor. Construirea autostrăzii Lugoj-Deva în lipsa acestui tip de studii poate duce la dispariţia lentă a populaţiei de urs şi afectarea gravă a populaţiilor de căprior, râs sau jder în Munţii Apuseni. Vrem ca autorităţile să se arate mai responsabile atunci când planifică autostrăzi şi să înţeleagă importanţa păstrării coridorului ecologic dintre Apuseni şi Carpaţii Meridionali (…)’, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, remis, luni, AGERPRES.

WWF-România şi Asociaţia Zarand au organizat, recent, la Lugoj o întâlnire de lucru internaţională pentru ca toţi factorii de decizie implicaţi în construcţia autostrăzii Lugoj-Deva să cunoască în amănunt şi pe baza unor studii de caz, ameninţările grave la adresa biodiversităţii în zonă.

Din partea factorilor decidenţi au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului /ANPM/.

Conform WWF-România, la ora actuală, ţara noastră are una dintre cele mai mici densităţi de drumuri asfaltate din Europa, iar dezvoltarea de noi autostrăzi şi şosele e considerată o prioritate, atât de către autorităţi cât şi de publicul larg.

Cu toate acestea, ‘fragmentarea cauzată de infrastructura de transport este cunoscută ca ameninţare majoră pentru biodiversitate şi rezolvarea problemei a devenit o preocupare majoră a Uniunii Europene’.

‘Una dintre cele mai sensibile probleme de fragmentare a Carpaţilor este izolarea Carpaţilor Occidentali (Munţii Apuseni). Ultimul coridor ecologic, care are aproximativ 10 km lăţime, deja fragmentat de dezvoltările din ultima perioadă şi de infrastructură, va fi intersectat de autostrada Lujog-Deva, parte a coridorului IV pan european de transport’, precizează organizaţia de mediu.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...