Contre dure între premierul Tudose şi ministrul Transporturilor pe tema pierderilor de 104 milioane de lei de la Tarom

Premierul Mihai Tudose l-a mustrat pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în deschiderea şedinţei de Guvern, cu privire la pierderile de 104 milioane de lei înregistrate de Tarom în primele şase luni din acest an, de aproape patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 
Andrada Ghira - vin, 18 aug. 2017, 10:14
Contre dure între premierul Tudose şi ministrul Transporturilor pe tema pierderilor de 104 milioane de lei de la Tarom

ECONOMICA.NET a relatat la începutul acestei săptămâni că operatorul naţional Tarom a zburat pe o pierdere de 104 milioane de lei în primele şase luni din acest an, în creştere de patru ori faţă de rezuzltatul de 28 de milioane de lei înregistrat în prima jumătate a anului trecut. 

CITEŞTE ŞI Tarom se scufundă: pierderi de patru ori mai mari în primul semestru din acest an

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost mustrat de premierul Miihai Tudose în deschiderea şedinţei de Guvern. 

„Avem şi cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni, v-am întrebat de ce aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (nr. directorul general, Eugen Davidoiu). Si mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Cuc. 

Ministrul Transporturilor a răspuns „Da, domnule prim-ministru”, dar a vrut să mai adauge ceva, însă Tudose i-a tăiat replica. 

Tudose: „Mulţumesc. Eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi că împreună formaţi o echipă care vă asumaţi ce-i acolo? 104 milioane (nr. -lei) pierdere pe şase luni. CFR Marfă, pierdere, CFR Călători, pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, a mai spus premierul Tudose. 

Cuc: Bun, la… (întrerupt)

Tudose: Nu ştiu ce vedeţi bun în asta. 

Cuc, uitându-se printre hârtii: Vroiam sa vă răspund la…

Ministrul Cuc a fost mustrat şi că nu a trimis oamenii din minister să verifice şantierele de autostrăzi. 

Tudose: Vreau să ştiţi că cei care au fost desemnaţi de dvs. în urma discuţiei de acum două luni la minister, că repsonsabilii din partea ministerului pe diverse tronsoane de autostrăzi, să se ducă acolo, nu a fost niciu unul.

Cuc: Eu vă spun că personal am fost pe şantier.

Tudose: Nu, nu, nu, dvs. aţi fost. Dar nu aţi fost pe toate. Dacă vroiaţi, puneaţi nişte oameni din minister să se ducă acolo. Nu a fost nicunul.

Cuc: O să analizez situaţia şi o să iau măsurile care se impun, am vorbit cu directorul CNAIR şi dânsul m-a informat că în permanenţă s-a aflat un reprezentant pe şantiere. 

Premierul Tudose l-a informat pe Cuc în ultima săptămână, oameni din Guvern au efectuat verificări şi că niciun reprezentant al MT nu a fost pe şantiere de autostrăzi. 

Ce zice Cuc despre pierderile de la Tarom 

„Referitor la Tarom, dacă îmi daţi voie o secundă, aş vrea să fac următoarele menţiuni. Într-adevăr, pierederile de la Tarom sunt cele care le-aţi amintit. Dar trbeuie să ţinem cont de următorul fapt, ca Tarom a operat pană în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capaciatea de zbor. Totodată, în urma unor decizii comerciale care au fost luate în 2016, anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de faţă se reiau şi datorită capacităţii noi de zbor”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. 

CITEŞTE ŞI Tarom are noi membri în conducere: O fostă jurnalistă TV, ajunsă consilier al ministrului Cuc, şi doi directori din Ministerul Transporturilor

Cuc a mai anunţat că va urma serie de evaluări a personalului de la Tarom şi că vor fi disponibilizări în perioada următoare.  

CITEŞTE ŞI Viitorul Tarom, în mâinile unei pensionare, ale unui absolvent de Spiru Haret şi ale unui agent de vânzări Orange 

Premierul Tudose, după explicaţiile lui Cuc: „Daţi-mi voie să nu vă cred. Nu mai am pic de încredere în ce-mi spuneţi pe tema asta. După ce avem pierderea asta, după ce mai luăm avioane, ultimul punct pe care îl aveţi în vedere este să faceţi o analiză a funcţionării, a eficienţei? Cu aia trebuia sa începeţi, domnule ministru.”

Cuc: Vă reamintesc că noul management de la Tarom s-a instalat în luna februarie a acestui an.

Tudose: Poftim?

Cuc: Noul management al companiei s-a instalat în luna februarie…

Tudose: Am înţeles şi aţi prelungit dvs …vreţi să o luăm defalcat pe luni…

Cuc: Nu, dar…

Tudose: Vă mulţumesc, vom avea şi o discuţie personală pe tema asta, poate şi cu domnul manager. El şi-a luat leafa în fiecare lună, nu?

Cuc: Da, domnule …

Tudose: El şi-a luat-o, nu?

Cuc: Şi a reusit în trei luni de zile să ia două aeronave…

Tudose: Şi noi toţi aştia din sală trebuie să plătim 104 pierderea de la Tarom, pe leafa lui. În regulă.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...