Controale la frontiere: Dacă „spaţiul Schengen moare, UE moare, avertizează Comisia Europeană

Sfârşitul liberei circulaţii în Spaţiul Schengen ar fi fatal Uniunii Europene, a avertizat vineri comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de interne din statele comunitare, transmite AFP.
Economica.net - vin, 13 oct. 2017, 11:30
Controale la frontiere: Dacă

‘Împărtăşim îngrijorările din motive de securitate ale anumitor state membre. Dar Schengen este viu şi trebuie să rămână în viaţă’, ‘pentru că, dacă Schengen va muri, Europa va muri’, a afirmat în faţa presei Avramopoulos.

Mai multe state membre, în frunte cu Germania şi Franţa, pledează pentru o modificare a regulilor actuale ale Spaţiului Schengen, considerând că acestea nu fac faţă ameninţării teroriste constante.

Fără a cere sfârşitul liberei circulaţii, Parisul şi Berlinul vor să poată reinstitui mai facil controale la frontierele lor şi pe durate mai lungi decât permit reglementările actuale.

Comisia Europeană a acceptat în principiu o reformă în acest sens a Codului Schengen, dar nu doreşte să meargă atât de departe pe cât solicită cele două state menţionate, dar şi Austria şi Danemarca.

În baza regulilor actuale, Franţa a informat Comisia Europeană că va prelungi cu încă şase luni, până la 30 aprilie 2018, controalele temporare reintroduse la frontiere după atentatele din noiembrie 2015, iar Germania şi Danemarca au anunţat măsuri similare.

Franţa şi Germania au salutat vineri, la Luxemburg, faptul că executivul european a pus o reformă a Codului Schengen pe masa negocierilor între statele membre.

‘Credem că este un pas înainte extrem de important’, a afirmat vineri ministrul de interne francez, Gérard Collomb, într-o declaraţie în faţa presei în prezenţa omologului său german, Thomas de Maiziere. Însă, ‘în ce priveşte modalităţile, avem câteva remarci de făcut’, a adăugat el.

Comisia Europeană propune, între altele, ca perioada maximă de restabilire a controalelor, în caz de ameninţare la adresa securităţii unei ţări, să fie de un an, în loc de şase luni.

Dacă ameninţarea se menţine, măsura poate fi prelungită cu doi ani, dar, în acest caz, cu acordul celorlalte state membre.

Parisul şi Berlinul insistă pentru perioade mai lungi, dar contestă în special obligativitatea obţinerii acordului celorlalte state.

‘Dorim să păstrăm suveranitatea naţională într-o problemă fundamentală pentru fiecare stat, cea a terorismului’, a subliniat ministrul Collomb.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...