Copiii cu telefon şi calculator stau până la cinci ore pe zi pe dispozitivele lor – studiu

Unu din şapte copii are şi telefon şi calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârsta de cinci ani, până la aproape cinci ore în adolescenţă, arată un studiu publicat marţi de Bitdefender, care atenţioneză că, pe profilele personale publice, copiii sunt expuşi răufăcătorilor şi pot fi contactaţi direct, pentru a fi hărţuiţi sau pentru a fi infectaţi cu diverse ameninţări informatice, potrivit News.ro
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 17:41
Copiii cu telefon şi calculator stau până la cinci ore pe zi pe dispozitivele lor - studiu

Copiii cu vârsta între cinci şi 17 ani petrec în medie două ore pe zi pe calculator, în timp ce durata folosirii mobilului urcă de la o oră la două ore şi jumătate până la majorat, potrivit datelor studiului.

„După vârsta de zece ani, diferenţa între băieţi şi fete devine semnificativă, primii petrecând în medie cu peste o oră mai mult timp, mai ales din cauza jocurilor pe calculator şi a deschiderii mai mari pentru tehnologie”, se arată în studiul publicat de producătorul de soluţii de securitate cibernetică.

Reprezentanţii Bitdefender susţin că folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării fizice şi emoţionale a copilului şi îl poate expune unor riscuri nedorite. Informaţiile despre copii sunt distribuite pe reţele de socializare fără ca accesul la ele să fie restricţionat, au avertizat reprezentanţii Bitdefender, scrie News.ro.

Copiii care au profile personale publice sunt expuşi răufăcătorilor şi pot fi contactaţi direct, tocmai de aceea, reţelele de socializare încurajează utilizatorii să aibă o vârstă minimă de cel puţin 14 ani înainte de a avea astfel de conturi.

„Tehnologia ajută copiii să dobândească anumite competenţe încă de la vârste fragede şi are un rol extrem de util în educarea şi dezvoltarea lor intelectuală. Cu toate acestea, părinţii trebuie să găsească un echilibru între timpul petrecut pe telefon sau calculator şi cel dedicat altor activităţi şi, mai mult, să se asigure că aceştia nu sunt lăsaţi complet nesupravegheaţi în orele pe care şi le petrec conectaţi la tehnologie”, a declarat Bogdan Botezatu, specialist în ameninţări cibernetice din cadrul Bitdefender.

Datele Bitdefender arată că unu din trei vizitatori ai site-urilor cu conţinut pornografic este minor, iar studii recente ale organizaţiei Salvaţi Copiii confirmă că unu din doi copii a fost hărţuit în mediul online în ultimul an.

Specialiştilor în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să nu folosească telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ţine copilul ocupat şi a câştiga timp liber pentru alte activităţi, pentru că, în lipsa unei supravegheri atente, acesta poate petrece ore în şir în mediul virtual.

Totodată, aceştia recomandă utilizatorilor să amplaseze calculatorul familiei într-un loc de unde să existe vizibilitate asupra monitorului şi să se asigure că toţi prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunosc direct.

„Stabiliţi reguli pentru utilizarea calculatorului şi vorbiţi deschis cu copiii despre temerile dumneavoastră şi despre felul în care orice exces poate deveni nociv”, spun specialiştii.

Compania le recomandă utilizatorilor să-şi înveţe copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conţinut agresiv sau obscen. Nu în ultimul rând, utilizatorii sunt sfătuiţi să folosească o soluţie de securitate pe toate dispozitivele şi să ţină cont de funcţionalităţile pentru protecţia copiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...