Corina Creţu, audiată în Parlament. Miza portofoliului de politici regionale obţinut de România

Social-democrata Corina Creţu, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Politică Regională, va fi audiată astăzi în Comisiile pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Audierea este programată la ora 14.00.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 03:50
Corina Creţu, audiată în Parlament. Miza portofoliului de politici regionale obţinut de România

Corina Creţu va deţine portofoliul Politică Regională în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunţului făcut în 10 septembrie 2014 de preşedintele ales al noului Executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferinţă de presă componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.

Social-democrata Corina Creţu a fost aleasă europarlamentar în 2012 şi a fost desemnată vicepreşedinte al Parlamentului European, din partea grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), al doilea ca mărime din legislativul european.

Corina Creţu va deţine portofoliul Politicii Regionale în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunţului făcut în 10 septembrie 2014 de preşedintele ales al noului Executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferinţă de presă componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.

Miza portofoliului de politici regionale obţinut de România

Politica regională a UE este o politică de investiţii care susţine competitivitatea şi creşterea economică, gestionarea problemei schimbărilor climatice și a dependenței energetice, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, prin corectarea dezechilibrelor existente între regiunile UE. Cadrul actual al politicii de coeziune acoperă anii 2014-2020.

Care sunt cele mai grave probleme ale României care pot fi ameliorate cu banii alocaţi prin fondurile politicii regionale şi de coeziune a UE

Cele mai presante provocări ale României sunt legate de participarea redusă pe piața forței de muncă, infrastructura subdezvoltată în domeniul IT&C, al transporturilor şi mediului, sistemul precar de cercetare și inovare, competitivitatea scăzută a IMM-urilor, utilizarea ineficientă a resurselor, la care se adaugă ineficienţa administrației publice, se arată în Poziția serviciilor Comisiei Europene, cu privire la dezvoltarea unui Acord de parteneriat și a unor programe în România, în perioada 2014-2020. 

Cum pot fi atraşi aceşti bani?

Statele şi regiunile UE pot beneficia, în principal, de banii alocaţi politicii regionale şi de coeziune prin următoarele fonduri:

Fondul european de dezvoltare regională (FEDR);
Fondul social european (FSE);
Fondul de coeziune (FC);

Investițiile din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) se vor concentra pe patru domenii prioritare: inovare și cercetare, agenda digitală, sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, în funcție de tipul de regiune (mai puțin dezvoltate: 50 %, de tranziție: 60 % și mai dezvoltate: 80 %).
Circa 100 de miliarde euro vor fi dedicate acestor sectoare, dintre care cel puțin 23 de miliarde euro pentru sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon (pentru eficiență energetică și pentru energie din surse regenerabile).
Circa 66 de miliarde euro vor fi direcționate cu prioritate înspre proiecte pentru legături transeuropene în domeniul transporturilor și respectiv de infrastructuri de mediu de bază, prin Fondul de coeziune.
Prin Fondul social european (FSE), politica de coeziune va contribui în mod semnificativ la realizarea priorităților UE în domeniul educației, de exemplu prin formare și învățarea pe tot parcursul vieții, prin educație și prin incluziune socială (cel puțin 20 % din finanțarea prin FSE din fiecare stat membru va trebui utilizată pentru sprijinirea acestui obiectiv).
Proiectul „Locuri de muncă pentru tineri”, legat de FSE și care are o valoare de cel puțin 6 miliarde de euro, va oferi soluţii concrete pentru scăderea şomajului în rândul tinerilor.

Deschide la dimensiune maximă aici

Politica de coeziune impune regiunilor şi statele membre să investească banii europeni în următoarele domenii-cheie pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă:

  • cercetare şi dezvoltare,  inovare;
  • îmbunătăţirea accesului la informaţii şi a calităţii acestora, precum şi la tehnologiile comunicaţiilor;
  • schimbările climatice şi trecerea la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon; 
  • sprijinul acordat IMM-urilor; 
  • infrastructurile de telecomunicaţii, energie şi transport; 
  • consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă;
  • infrastructurile de sănătate, educaţie şi sociale;
  • dezvoltarea urbană durabilă.

Prioritate: consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării. Iată în ce vor fi direcţionaţi banii atraşi în acest scop:

Politica de coeziune 2014-2020 va investi în infrastructură, echipamente, linii-pilot şi tehnologii avansate de producţie, destinate cercetării aplicate şi activităţilor de inovare, inclusiv tehnologii care generează capacităţi suplimentare de inovare într-o serie de alte sectoare.
Politica de coeziune 2014-2020 va facilita cooperarea, activităţile de creare de reţele şi parteneriate în rândul diverşilor actori din sectorul inovării care activează în acelaşi domeniu – universităţi, centre tehnologice şi de cercetare, IMM-uri şi mari întreprinderi – pentru crearea de sinergii şi transferuri de tehnologie.
Politica de coeziune 2014-2020 va pune accentul pe formarea cercetătorilor, dezvoltarea de cursuri postuniversitare şi de competenţe antreprenoriale.
Anterior alocării resurselor din Fondul european de dezvoltare regională către sectorul cercetării şi inovării, statele membre şi regiunile vor trebui să elaboreze strategii de specializare inteligentă.

Prioritatea Politicii de coeziune 2014-2020: investiţii în IT&C. Iată unde pot fi atraşi banii alocaţi statelor membre:

• Investiţii în infrastructura IT&C în toate regiunile, în special în zonele izolate şi în cele rurale, precum şi în regiunile UE mai puţin dezvoltate.
Sporirea accesului la internet în bandă largă de mare viteză (în special în reţele de generaţie următoare), pentru creşterea productivităţii întreprinderilor şi asigurării posibilităţii de a lucra la domiciliu sau de a beneficia de soluţii e-sănătate pentru persoanele din regiunile izolate.
• Investiţii în dezvoltarea şi modernizarea instrumentelor IT&C, precum e-infrastructuri pentru cercetare şi inovare, cloud computing, securitatea informaţiilor şi siguranţa pe internet.
• Continuarea trecerii la utilizări inovatoare a IT&C de către întreprinderi, cetăţeni şi administraţiile publice, precum prestarea pe cale electronică a serviciilor de sănătate (e-sănătate), a procedurilor din sectorul public (e-guvernare), IMM-uri (e-învăţare, e-întreprindere), coordonarea utilizării eficiente a resurselor în zonele urbane (oraşe inteligente) şi conservarea patrimoniului cultural prin digitalizare.
• Consolidarea alfabetizării digitale, e-învăţării, e-incluziunii, e-competenţelor, precum şi a e-competenţelor antreprenoriale conexe.
O cotă importantă din sprijinul pentru IMM-uri asigurat din FEDR va fi alocată întreprinderilor nou-înfiinţate şi modelelor antreprenoriale noi din sectorul IT&C.

Prioritate: Politica de coeziune va sprijini IMM-urile cu 140 miliarde euro, pentru perioada 2014-2020.

Politica de coeziune 2014-2020 va susţine trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon, cu cel puţin 23 miliarde euro, prin:

  • Investirea în producţia şi distribuţia energiei din surse regenerabile.
  • Finanţarea proiectelor destinate creşterii eficienţei energetice şi gestionării inteligente a energiei în infrastructurile publice, inclusiv clădiri publice, în sectorul locuinţelor şi în producţia industrială.
  • Investirea în reţele inteligente de distribuţie a energiei electrice pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Citeşte aici mai multe despre politica regională a UE pentru 2014-2020. 

Vezi lista comisarilor europeni

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...