Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţii

Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, între 1 ianuarie 2015 - 16 februarie 2016, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială, fără a exista însă buletine de analiză în acest sens, existând astfel suspiciunea că înregistrările nu sunt corespunzătoare adevărului, potrivit Corpului de control al premierului, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 18:02
Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţii

Informaţia apare într-o Notă de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate de Corpul de control al prim-ministrului în legătură cu situaţia copiilor transferaţi cu afecţiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Maria Sklodowska Curie’, remisă miercuri AGERPRES de către Guvern.

Potrivit notei, o echipă a Corpului de control a iniţiat, din 16 februarie, o acţiune de documentare, în principal, la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Spitalul ‘Maria Curie’ şi Spitalul de Pediatrie Piteşti, în legătură cu modul în care acestea au acţionat în cazul copiilor transferaţi cu afecţiuni grave la Spitalul ‘Maria Curie’, precum şi în legătură cu modul de gestionare de către instituţiile sanitare implicate a infecţiilor nosocomiale. Acţiunea de documentare vizează perioada 1 februarie 2016 – 13 mai 2016.

Corpul de control al prim-ministrului a constatat că, în perioada 18 ianuarie – 11 februarie, la spitalele de pe raza judeţului Argeş au fost internaţi 16 copii (din care 13 cu patologie digestivă) cărora le-au fost stabilite la internare următoarele diagnostice: ‘boală diareică acută’, ‘gastroenterocolită acută’, ‘sindrom dispeptic’, ‘sindrom febril rinofaringită acută’, ‘pneumonie cu sindrom obstructiv’ şi ‘rotavirus confirmat’. Mare parte dintre copiii internaţi în această perioadă la spitalele de pe raza judeţului Argeş şi, ulterior, la Spitalul ‘Maria Curie’ şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă şi respiratorie, precum şi anemie carenţială şi rahitism, fapt ce denotă o imunitate scăzută a organismului acestor copii, se arată în nota Corpului de control.

Corpul de control al premierului a mai constatat că, în perioada 17 octombrie 2013 – 3 februarie 2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătăţii, societatea Polisano SRL a livrat către direcţiile de sănătate publică din ţară un număr total de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc şi 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan.

Corpul de control remarcă faptul că, deşi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătăţii faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan, este un ‘medicament neautorizat de punere pe piaţă’, care deţine numai o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, firma Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM, cu mai multe obligaţii.

De asemenea, Corpul de control precizează că s-a adresat, pe 7 martie 2016, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a efectua verificări privind situaţia reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul Direcţiilor judeţene de sănătate publică, a spitalelor şi a cabinetelor medicale individuale, dar şi calitatea vaccinurilor administrate sau aflate asupra celor abilitaţi să pună în aplicare programul de imunizare a copiilor. Printr-o adresă din 23 martie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că sesizarea ‘(…) a fost trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, pentru a fi avută în vedere la soluţionarea dosarului nr. 202/P/2016’.

‘Având în vedere că, urmare a verificărilor privind stocul dozelor de vaccinuri la două cabinete medicale, s-au constatat diferenţe între cantităţile raportate de către aceste cabinete Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi cele existente fizic în stoc, există posibilitatea ca şi în alte cazuri, între situaţiile raportate Direcţiilor judeţene de sănătate publică şi situaţia faptică a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie, să fie diferenţe privind starea vaccinurilor şi cantităţile existente, iar situaţiile existente la nivelul Direcţiilor judeţene de sănătate publică să nu corespundă realităţii’, mai spune Corpul de control al premierului, făcând referire şi la ‘lipsa unei proceduri a activităţii de manipulare a vaccinurilor’.

Pe de altă parte, Corpul de control al premierului mai spune că Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a efectuat în perioada 2013 – februarie 2016 achiziţii de dezinfectanţi în principal de la societăţile Hexi Pharma CO SRL şi Rebemedical S.RL. De la societatea Hexi Pharma CO SRL s-au făcut achiziţii de 789.793,04 lei, iar de la Rebemedical SRL, de 701.031,84 lei.

Având în vedere toate aspectele sesizate, Corpul de control al premierului a dispus mai multe măsuri, cu termene de aplicare, între care se numără procedurarea activităţii de manipulare a vaccinurilor de către Ministerul Sănătăţii prin direcţiile specializate (termen 15 iunie) şi numirea, în cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, a unei persoane responsabile cu raportarea bolilor transmisibile către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Argeş (termen 15 iunie).

De asemenea, Corpul de control al prim-ministrului a dispus întocmirea, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, a planului anual de activitate al Compartimentului de control unităţi sanitare şi servicii de sănătate şi efectuarea, în mod repetat, a unor acţiuni de control la spitalele de pe raza judeţului Argeş (termen 15 iunie/ permanent), dar şi asigurarea de către Spitalul de Pediatrie Piteşti a mediilor de cultură selective, a reactivilor necesari şi efectuarea permanentă a testelor rapide pentru stabilirea precoce a diagnosticului etiologic în bolile diareice acute (permanent).

Totodată, s-a dispus transmiterea documentelor preluate în legătură cu achiziţionarea de vaccinuri de către Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului naţional de imunizare pentru perioada 2013 – 2015, dar şi transmiterea documentelor preluate în legătură cu achiziţia de dezinfectanţi de către Spitalul ‘Maria Curie’, Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti către Corpul de control al prim-ministrului (termen 15 iunie).

Corpul de control al premierului mai precizează că, pentru implementarea măsurilor pe care le-a propus, a decis transmiterea la Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi la Spitalul de Pediatrie Piteşti a Notei de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...