COTAR amână protestul anunţat pentru miercuri, 2 noiembrie

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) amână protestul anunţat pentru data de 2 noiembrie 2016, după discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului, care au promis găsirea unor soluţii în privinţa stopării pirateriei în transportul rutier de persoane.
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 06:49
COTAR amână protestul anunţat pentru miercuri, 2 noiembrie

„În urma primei runde de discuţii, s-a luat hotărârea ca în şedinţa de Guvern care va avea loc mâine (miercuri – n. r.) să se discute cu miniştrii Finanţelor, Interne, Transporturi problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceştia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern. (…). Această stare de fapt s-ar fi putut rezolva din vară, când a fost dată OUG pentru portbagajul taxiurilor. Atunci, COTAR a cerut includerea în OUG a unor reglementări privind eliminarea pirateriei din transportul rutier de persoane, însă Ministerul Transporturilor nu a vrut să ţină cont, cu toate că propunerea ar fi trebuit să vină din partea lor, de plângerile transportatorilor de persoane’, informează COTAR, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Reprezentanţii COTAR susţin că pirateria în transportul de persoane a devenit ‘o activitate tolerată şi nesancţionată de autorităţile române’.

‘Lipsa de implicare a autorităţilor române a permis, în decursul ultimilor ani, dezvoltarea unui fenomen al transportului regulat de persoane fără licenţă, în mod ilegal, dar nesancţionat, cu orare afişate şi staţii de preluare a clienţilor, în mod clar stabilite. Astfel de firme care desfăşoară activităţi ilegale au ajuns să-şi promoveze serviciile şi prin reclame şi spoturi publicitare: ‘Peste 40.000 de clienţi şi mai mult de 2.000.000 km anual parcurşi în siguranţă ne recomandă ca cea mai bună şi sigură companie de transport’. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autorităţile române: ilegal şi evazionist’, precizează COTAR.

Potrivit sursei citate, Legea taximetriei conţine în mod deliberat formulări evazive şi incomplete, pentru a permite ‘grupurilor de interese apropiate unor oameni politici’ să profite de o legislaţie lacunară şi făcută cu dedicaţie. Această lege a fost modificată astfel încât să le permită unor clienţi politici să desfăşoare activităţi de taxi în alte localităţi, în afara zonei în care taximetriştii au licenţă de funcţionare. Reprezentanţii COTAR afirmă că, în prezent, sunt mii de taxiuri cu licenţă în localităţile din jurul Bucureştiului, dar care, în realitate, îşi desfăşoară activitatea în Capitală.

‘Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală din această activitate. Activităţile ilegale şi evazioniste de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice (de tipul UBER sau Bla-Bla Car), încalcă dreptul la concurenţă loială şi care conduc la dispariţia activităţii de taxi în condiţii legale’, afirmă transportatorii.

Aceştia atrag atenţia, totodată, asupra faptului că, în timp ce transportatorii care au curse regulate sunt supuşi controalelor drastice din partea autorităţilor competente, clienţii apelează la cursele ilegale, afişate pe site-urile specializate, în sistem Bla-Bla Car. Potrivit COTAR, aceste curse nu sunt verificate, nu sunt sancţionate şi nici fiscalizate, însă au deja reclamă agresivă pe toate paginile de internet, prejudiciind afacerile legale, care aduc bani la bugetul statului, conform legislaţiei în vigoare.

‘Noi nu cerem să dispară concurenţa de pe piaţă, ci să se autorizeze conform legislaţiei in vigoare, astfel vom avea o concurenţă legal autorizată. Legea românească trebuie să protejeze activităţile legale şi să găsească mijloace de descurajare a activităţilor ilegale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, putem înţelege că diverşi parlamentari au iniţiative legislative care stimulează ‘ciubucăreala’ în aceste activităţi, având, cel mai probabil, interese financiare în acest domeniu’, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

În plus, COTAR solicită pentru utilizatorii de licenţe de taxi, dobândirea dreptului de proprietate a licenţei de taxi, la cerere, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate, în toată Uniunea Europeană.

‘Apariţia OUG 69/2016, prin care se acordă facilităţi de transport elevilor, este o măsură pe care Guvernul României ar fi trebuit să o ia de mult timp, dar forma sub care a fost gândită nu duce decât la împovărarea transportatorului privat, care şi acum aşteaptă câte un an de zile să-i fie rambursată contravaloarea cupoanelor de transport pentru pensionari. COTAR propune transport gratuit pentru toţi elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, să plătească 5% TVA, deductibil până la urmă. Guvernul are pârghiile necesare şi oameni supercalificaţi să facă toate calculele necesare privind încasarea de TVA şi plata parţială a abonamentelor şcolare, astfel încât va avea o mare surpriză când va constata, în urma calculelor, că propunerea noastră va deroga bugetul României de o imensă sumă de bani, în timp ce contravaloarea integrală a biletelor va rămâne în bugetul familiilor elevilor. Vor fi trei câştigători: statul, cetăţeanul şi transportatorul’, susţine COTAR.

COTAR a anunţat în data de 24 octombrie că va organiza pe 2 noiembrie un miting de protest în faţa Guvernului, la care vor participa 6.000 de autovehicule.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...