COTAR: Înfiinţarea unui dispecerat comun pentru taximetrie, o formă de naţionalizare a afacerilor noastre private

Decizia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a înfiinţa un dispecerat comun pentru taximetrie, gestionat de primărie, reprezintă o formă de naţionalizare a afacerilor private care funcţionează legal care va genera haos în piaţă şi va produce şomeri, arată reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) într-un comunicat de presă.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 12:34
COTAR: Înfiinţarea unui dispecerat comun pentru taximetrie, o formă de naţionalizare a afacerilor noastre private

Potrivit sursei citate, aproximativ 1.200 de angajaţi ai celor 37 de dispecerate private din Bucureşti ar deveni şomeri, iar transportul ilegal ar funcţiona în continuare.

‘În urma anunţului făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, referitor la constituirea unui dispecerat comun al tuturor firmelor de taximetrie, vă informăm că această acţiune ar aduce prejudicii majore companiilor private de taxi. Chiar dacă doamna primar a ţinut să menţioneze că PMB nu va înfiinţa o firmă de taxi care să facă o concurenţă neloială sectorului privat, înfiinţarea unui dispecerat comun nu este oportună pentru taximetriştii din Bucureşti şi nici nu va rezolva problema pirateriei, aşa cum se pretinde. Este doar o formă de naţionalizare a afacerilor noastre private, care va genera haos pe piaţa în care activăm şi va scoate în şomaj circa 1200 de angajaţi ai dispeceratelor’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Totodată COTAR susţine că decizia PMB a fost luată într-un timp scurt, iar dezbaterile pe această temă încă nu s-au încheiat, aceştia punctând faptul că PMB ar putea adopta hotărârea fără a respecta Legea Dialogului Social.

‘Decizia PMB a fost luată într-un timp foarte scurt şi pare a fi definitivă, chiar dacă dezbaterile nu s-au încheiat. Declaraţiile venite de la conducerea PMB ne arată că hotărârea ar putea fi adoptată fără a se respecta Legea dialogului social, fără a ţine cont de principiile transparenţei în adoptarea actelor normative. Mai mult, ceea ce conţine expunerea de motive, de zece rânduri, a doamnei primar care a fost dezinformată de direcţia de specialitate, nu se reflectă în declaraţiile făcute pentru presă de doamna Primar General Gabriela Firea’, se mai arată în comunicat.

COTAR a mai subliniat că firmele de taximetrie din Bucureşti au cerut sprijinul PMB pentru a se rezolva problema concurenţei neloiale pe care o fac firmele neautorizate, precum UBER. Potrivit sursei citate, primăria a venit, însă, cu o soluţie care va elimina de pe piaţă companiile care funcţionează corect.

‘În loc să se găsească o soluţie de eliminare a acestor operatori neautorizaţi şi a concurenţei neloiale, PMB a venit cu o propunere care ar falimenta companiile private care funcţionează corect. În acest moment, companiile private de taxi au propriile aplicaţii pe care le plătesc şi nu primesc subvenţii de ninciun fel, deci nu sunt abonate la banii din bugetul primăriei. În schimb, crearea unui dispecerat al PMB ar presupune un efort financiar suplimentar din banii bucureştenilor, care nici nu este justificat, nici nu este legal, pentru că astfel ar desfiinţa dispeceratele private, care funcţionează legal, autorizate de PMB’, conform sursei citate.

Un dispecerat al PMB ar veni şi în contradicţie cu legislaţia care reglementează această activitate, iar PMB ar trebui să-şi dea singură autorizaţie şi eventuale amenzi. În acest moment sunt 37 de dispecerate care funcţionează legal, cu peste 1.200 de angajaţi, în Bucureşti.

‘Pe lângă faptul că aceşti oameni vor intra în şomaj, afectând şi familiile acestora, decizia nu rezolvă nici problema platformelor care funcţionează ilegal, pentru că acestea nu vor fi afectate de decizia PMB. Nu rezolvă absolut nici o problemă reclamată de noi conducerii PMB de 8 luni de zile’, se mai arată în comunicatul COTAR.

Primarul general al Capitalei, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă nu doreşte crearea unei societăţi care să achiziţioneze autoturisme pentru activitatea de taximetrie, nu doreşte să deţină o firmă care să intre în competiţie sau să distorsioneze piaţa, dar vrea ca aceste servicii să se desfăşoare în condiţii de legalitate şi disciplină financiară.

‘S-a afirmat că Primăria Capitalei doreşte să îşi înfiinţeze propria firmă de taxi, pentru că a anunţat prin convocator că ‘înfiinţăm un dispecerat pentru taxi şi transport’. Vreau să vă spun că nu este aşa, nu intenţionăm sub nicio formă să achiziţionăm autoturisme care s-ar preta activităţii de taxi. În schimb, venim în sprijinul solicitării asociaţiilor taximetriştilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, şi care reclamă faptul că în Capitală acţionează taxi-uri pirat – clone, practic – de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licenţe, aprobări în zonele limitrofe este mult mai mare decât permite legislaţia şi că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere şi a Poliţiei Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. Iar reprezentanţii taximetriştilor mi-au spus că sunt în pericol să intre în faliment, pentru că ei au făcut credite, au luat în leasing maşini, iar concurenţa este neloială, pentru că în Bucureşti acţionează taxiuri care nu sunt autorizate. De asemenea, tot asociaţiile şi cluburile taximetriştilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toţii, anumite taxi-uri care nu s-au licenţiat nici la Primăria Capitalei, şi nici în judeţul Ilfov, dar totuşi acţionează pe piaţă prin aplicaţii proprii şi nu plătesc taxe şi impozite, şi atunci îşi permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurenţă neloială. Am luat în analiză toate aceste sesizări făcute şi am considerat că dacă Primăria Generală a Capitalei înfiinţează această dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firmă legal constituită şi licenţiată de taximetrie, vom elimina împreună aceste fenomene nesănătoase’, a spus edilul general, vineri.

Edilul şef al Capitalei a subliniat că prin crearea societăţii comerciale care ar urma să aibă ca obiect de activitate dispecerizarea activităţii de transport local de persoane nu se doreşte o distorsionare a pieţei de taximetrie.

‘Un cetăţean apelează telefonic sau online firma de taxi pe care doreşte să o folosească. Nu intervine Primăria Capitalei în această acţiune. Primăria Capitalei doreşte, în schimb, legalitate, ordine, o disciplină financiară”, a precizat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...