Cotovelea: Statul analizează posibilitatea de a-şi exprima dreptul de preempţiune pentru Palatul Telefoanelor

Statul român analizează posibilitatea ca, prin intermediul Ministerului Culturii, să-şi exprime dreptul de preempţiune asupra Palatului Telefoanelor, a declarat, joi, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, care a participat la cea de-a cincea ediţie a conferinţei International Digital Forum 2014.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 10:09
Cotovelea: Statul analizează posibilitatea de a-şi exprima dreptul de preempţiune pentru Palatul Telefoanelor

„Acum mai bine de o lună şi jumătate, la iniţiativa ministerului nostru, Guvernul României a realizat o echipă interministerială de analiză a situaţiei Palatului Telefoanelor. Această analiză va fi încheiată undeva la sfârşitul lunii septembrie şi, atunci, statul român, prin Ministerul Culturii, deoarece clădirea este în patrimoniul cultural şi arhitectonic de la această instituţie, îşi va exprima dreptul de preempţiune. Este un cost foarte mare şi trebuie să ne gândim ce facem cu această clădire, dacă statul român, prin Ministerul Culturii, o va achiziţiona. Indiferent de decizie, o vom face cunoscută presei. Vreau să vă spun că nu am stat indiferenţi la această situaţie. Analizăm şi ne vom exprima dreptul de preempţiune (…) Dacă noi cumpărăm Palatul Telefoanelor, ce vom face de a doua zi cu el? Trebuie să ne gândim, pentru că jumătate din Palatul Telefoanelor va fi în continuare ocupat cu tot ce înseamnă linii de comunicaţie de la Romtelecom. Deci, noi nu ne putem folosi de clădire, unde să putem face un muzeu sau să aducem un minister’, a explicat Cotovelea, citat de Agerpres

Ministrul s-a declarat surprins de atitudinea Romtelecom, care, potrivit oficialului, a comunicat vânzarea Palatului Telefoanelor fără a anunţa în prealabil şi Ministerul pentru Societatea Informaţională.

„Sunt un pic surprins, pentru că noi nu am fost informaţi de către Romtelecom în legătură cu această comunicare de media. Oamenii din Consiliul de Administraţie au dat ok-ul pentru lansarea procedurilor interne în cadrul Romtelecom de finalizare a caietului de sarcini. Mă aşteptam ca după această decizie să fi fost şi noi informaţi că se dă un comunicat de presă, astfel încât să fi fost un comunicat de presă comun şi să explicăm. Dacă mâine suntem în măsură să spunem că vrem Palatul Telefoanelor, vom intra noi în negociere şi vom achiziţiona. Mă aşteptam ca relaţiile bune cu Romtelecom să continue, adică să fi fost informaţi de faptul că urma că fie o comunicare de presă. Pe mine personal m-au sunat foarte mulţi colegi, cunoscuţi şi m-au întrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor şi pe ce preţ’, a afirmat Răzvan Cotovelea.

Acesta a adăugat că statul român nu are mijloace pentru a bloca procesul de vânzare a Palatului Telefoanelor şi că nu poate comenta preţul de pornire.

„Nu pot să comentez preţul, dar cert este că, din punct de vedere legal, statul român nu are mijloace de a bloca acest proces. Romtelecom este un proces de înstrăinare, de vindere prin licitaţie a unor active care nu produc şi pentru care plăteşte însă foarte multe fonduri, foarte mulţi bani impozite şi, atunci, este normal ca dânşii să ia o asemenea decizie. Noi, tot ce avem în legătură cu Palatul Telefoanelor, este dreptul de preempţiune, introdus la momentul vânzării, în 1998′, a precizat Cotovelea.

Telekom Romania Communications a anunţat, miercuri, că scoate la vânzare prin licitaţie trei proprietăţi din centrul Bucureştiului, respectiv Palatul Telefoanelor, clădirea Tandem şi proprietatea din strada Matei Millo, preţul total de pornire fiind de 21,6 milioane de euro.

Valoarea de piaţă a pachetului este la nivelul altor proprietăţi similare ca dimensiune şi relevanţă şi a fost stabilită de evaluatori independenţi. Tranzacţia
va fi derulată prin intermediul unei licitaţii, iar câştigătorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasă ofertă atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi alte condiţii relevante în context.

Pentru a participa la licitaţie, cei interesaţi trebuie să furnizeze o scrisoare de garanţie şi să depună ofertele până la data de 20 octombrie 2014.

Pentru Palatul Telefoanelor, Telekom Romania Communications va urma toţi paşii juridici prevăzuţi de legislaţia în vigoare privind monumentele istorice.

„Strategia noastră imobiliară este în linie cu scopul nostru de a deveni furnizorul convergent numărul 1 de servicii de telecom şi divertisment din România. Aceasta presupune să ne concentrăm atenţia asupra activităţilor noastre principale şi să capitalizăm activele din zone secundare, inclusiv portofoliul imobiliar”, a declarat directorul executiv Managementul Aprovizionării, Telekom Romania Group, Andreas Grunewald.

Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco, are un teren de 1.893 de metri şi o suprafaţă totală construită la sol de 1.702 metri. Proprietatea Tandem are un teren de 5.039 metri şi o suprafaţă totală construită la sol de 2.030 de metri, în timp ce proprietatea Matei Millo are un teren de 1.783 de metri.

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...