Creditarea în Europa Centrală şi de Est va accelera în următorii patru ani – analiză Raiffeisen Research

Băncile din Europa Centrală şi de Est (CEE) se pot aştepta la accelerarea creditării în următorii patru ani, în timp ce nivelul ridicat al creditelor neperformante şi încetinirea accentuată a creditării în Rusia va reduce profiturile, se arată într-o analiză publicată miercuri de Raiffeisen Research, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 10 iun. 2015, 12:33
Creditarea în Europa Centrală şi de Est va accelera în următorii patru ani - analiză Raiffeisen Research

‘Continuăm să considerăm Polonia, Cehia şi Slovacia pieţe cu o creştere ridicată. Pieţele în schimbare din Ungaria şi România ar putea fi adăugate acestui grup’, susţin analiştii Gunter Deuber şi Elena Romanova de la banca austriacă.

Creditarea în estul Uniunii Europene şi în statele din Balcani va creşte la peste 8% în ritm anual, în perioada 2015-2019, se arată în raportul Raiffeisen.

Băncile din Europa Occidentală, inclusiv Raiffeisen, UniCredit SpA, Societe Generale şi Erste Group Bank domină creditarea în majoritatea fostelor state comuniste din Europa. Ca urmare a crizei financiare din 2008, băncile au fost forţate să-şi cureţe bilanţurile şi acum culeg beneficiile restructurării. Ritmul de creştere economică nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei iar profitabilitatea în acest an ar putea scădea sub nivelul din Europa Occidentală, pentru prima dată din 2010, susţin analiştii băncii austriece.

În Europa Centrală, Raiffeisen estimează că Polonia va înregistra cea mai rapidă creştere, cu o medie anuală de 8,8% până în 2019, scrie Agerpres. Urmează Slovacia, Cehia şi Ungaria – ţara în care s-a înregistrat cea mai semnificativă reducere a creditării în ultimii cinci ani. În sud-estul Europei, cel mai semnificativ avans, de 12,4% anual, ar urma să se înregistreze în România, mai puţin de o treime din rata anuală de creştere de 40% din perioada 2000-2010.

Profiturile băncilor occidentale în regiune rămân sub presiune, pe fondul creşterii concurenţei, se arată în raportul Raiffeisen. În Polonia şi Croaţia, băncile se confruntă cu potenţiale pierderi din cauza problemelor legate de împrumuturile ipotecare în franci elveţieni.

‘Prin urmare, văd 2015 ca pe un an de tranziţie care va determina probabil băncile să-şi reducă unele segmente de afaceri sau chiar să iasă de pe unele pieţe’, a afirmat directorul general al Raiffeisen, Karl Sevelda, într-o declaraţie care însoţeşte raportul.

Rusia se confruntă cu o perioadă dificilă, ritmul de creştere al creditării în ruble se va situa anul acesta sub 10%, comparativ cu 26% la sfârşitul lui 2014, iar nivelul creditelor neperformante aproape se va dubla, la 8%. Şi în viitor credem că situaţia de pe piaţa din Rusia va fi dificilă deşi stabilizarea rublei şi capacitatea de a aduce costurile de finanţare la un nivel adecvat ar putea ajuta la evitarea unor restructurări masive şi deprecieri de active, se arată în raportul Raiffeisen.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, dar că situaţia va fi remediată în lunile mai şi iunie....
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...