Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Românii se concentrează pe plata datoriilor vechi, iar companiile au început anul cu o aversiune persistentă la risc, potrivit analiştilor de pe piaţa investiţiilor. Pentru a treia lună consecutiv, soldul creditelor în sectorul privat a scăzut, în februarie, ajungând la peste 222 de miliarde de lei. În schimb, depozitele au crescut pentru a patra lună consecutiv, până la aproape 189 de miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 mart. 2012, 10:48
Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Nivelul creditării  lunare este, totuşi superior celui de acum un an (+10,3%), dar statistica ar trebui corectată cu deprecierea leului, de 3,2% faţă de euro.

Faţă de februarie 2011 şi creditele pentru populaţie au crescut (+4,6%), dar „ne aşteptăm să rămână la un nivel scăzut din cauza erodării veniturilor şi a tendinţei de consolidare“ a finanţelor personale, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BTAM).

De asemenea, atârnă mai greu tendinţa de reducere a datoriilor deja existente, în actualul context economic.

Un factor care ar putea influenta creditarea catre sectorul privat este  „creşterea reală anuală a salariilor, înregistrată în ultimele două trimestre ale anului trecut, şi care va continua în primul trimestru din 2012“, scrie analistul Vlad Nistor, în raportul BTAM.

Mai mult, această creştere cât şi cea a veniturilor angajaţilor la stat, plănuită de Guvern, „ar putea influenţa pozitiv creditarea către persoanele fizice“, dar abia în a doua jumătatea a anului.

Mai sunt câteva motive care „ar putea să influenţeze pozitiv creditarea în martie şi, apoi, în al doilea trimestru al anului“, potrivit analiştilor BTAM.

Costul de finanţare interbancar (ROBOR, Fig.4 în raportul ataşat) a scăzut la noi minime istorice de la începutul anului.

De asemenea Banca Naţională a României îşi va continua politica de relaxare monetară.

După reducerea dobânzii de politică monetară pe care BNR a operat-o în noiembrie (-0,75%), analiştii BTAM anticipează alte două scăderi : de 0,25% în martie şi încă 0,25%, până la sfârşitul trimestrului 2, probabil în luna mai.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...