Creşteţi salariile, recomandă şeful Fondului Proprietatea

Consumul şi investiţiile ar trebui să ducă la creşterea economică în 2013, potrivit lui Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP),  într-un comentariu trimis la redacţia ECONOMICA.NET.  „Din păcate“, cei ce ar putea împiedica creşterea consumului, respectiv a economiei, sunt românii înşişi, din cauză că au salarii mici, sugerează şeful FP.
Adrian N. Ionescu - lun, 21 ian. 2013, 10:56
Creşteţi salariile, recomandă şeful Fondului Proprietatea

Oficialul Fondului Proprietatea (FP) crede că doar factori precum exporturile şi producţia industrială „nu mai pot susţine economia în 2013 şi ar trebui să fie înlocuiţi de consumul intern şi de investiţii“.

„Din păcate, starea generală de spirit în rândul publicului larg cu privire la economie este încă negativă, în ciuda redresării începute în 2011 şi care a continuat în 2012“, scrie Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi administrator al Fondului Proprietatea (FP), într-un comentariu trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Redresarea prin creşterea consumului „ar trebui să fie sprijinită în continuare de creşteri salariale (inclusiv de cele recente din sectorul public), precum şi de o rată scăzută a şomajului (7,3% la sfârşitului trimestrului al treilea din 2012 ), care ar trebui să se reflecte într-o îmbunătăţire a aşteptărilor pieţelor financiare“, mai scrie Greg Konieczny, în comentariul său despre perspectivele României în acest an.

Confortul politic

România are acum un guvern cu o majoritate parlamentară confortabilă în spate, „fapt care ar trebui să permită concentrarea asupra reformelor“,a mai spus Greg Konieczny.

Singurul risc pe care îl vedem în această zonă este tocmai acest sprijin parlamentar impresionant, care ar putea reduce presiunea asupra Guvernului pentru implementarea unor reforme necesare“, a adăugat oficialul FP.

 

Alte riscuri

Pe de altă parte, şeful Fondului Proprietatea (FP) consideră că drumul „ spre un viitor progres nu este lipsit de riscuri“, menţionând în context faptul că România trebuie, „ doar în 2013, să returneze peste 5 miliarde de euro“ FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

Un nou acord stand by cu FMI, ar fi „foarte benefic“, pentru că, printre altele,  „va asigura adoptarea unor reforme necesare în sectoarele-cheie, inclusiv cel al energiei şi al  transporturilor“, spune administratorul FP, făcând aluzie la întârzierea listării la bursă a marilor companii de stat din aceste domneii şi a selecţiei de manageri privaţi la acestea.

„Privatizările şi implementarea standardelor de guvernanţă corporativă au stagnat timp de un an (nici o privatizare majoră finalizată, în timp ce foarte puţine companii au numit consilii independente de administraţie şi directori generali profesionişti).

Ţara nu îşi poate permite să rateze o nouă oportunitate de a progresa în acest domeniu. Listarea la Bursă a marilor companii de stat ar ajuta, de asemenea, la dezvoltarea pieţei de capital locale, care este încă prea mică pentru o ţară de o asemenea dimensiune.

Cu toate acestea, suntem optimişti că planurile din acest domeniu vor fi mai uşor de pus în aplicare în 2013“, mai scrie vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group, parte a Grupului  Franklin Templeton Investment, care administrează FP.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...