Cuba lansează privatizarea restaurantelor de stat

Autorităţile cubaneze au anunţat apropiata cesionare a circa 9.000 de cafenele şi restaurante de stat către operatori privaţi, în cadrul unui proces gradual care va începe în 2015, relatează vineri AFP.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 17:35
Cuba lansează privatizarea restaurantelor de stat

‘Cuba va modifica în mod semnificativ structura serviciilor sale gastronomice pe parcursul următorilor ani, cu trecerea graduală şi ordonată a acestei activităţi în mâinile sectorului neetatist’, a explicat ministrul adjunct pentru comerţ exterior Aida Chavez, citată vineri de Agenţia naţională de informaţii.

În Cuba funcţionează în momentul de faţă 8.984 de restaurante de stat, dintre care 1.261 se află deja în gestiunea unor operatori privaţi, a menţionat ministrul. Normele legale necesare acestei tranziţii vor fi gata până la sfârşitul anului, a adăugat Aida Chavez.

În acest proces, statul va păstra proprietatea asupra clădirilor şi va vinde operatorilor particulari echipamentele şi mobilierul restaurantelor, scrie Agerpres.

Decizia ‘vizează modernizarea unei activităţi care astăzi necesită servicii sigure şi de calitate’, destinate cubanezilor şi celor aproape trei milioane de turişti care vizitează anual insula, a mai spus ministrul.

Restaurantele de stat din Cuba suferă de o penurie de clientelă în ultimii 25 de ani, reputaţia lor fiind marcată de probleme de aprovizionare, în timp ce calitatea serviciilor şi a bucătăriei lasă adesea de dorit. Pe parcursul acestei perioade, restaurantele particulare, aşa-zisele ‘paladares’, care oferă servicii mult mai bune la tarife mai ridicate, s-au înmulţit pe teritoriul Cubei.

Autorizate de Fidel Castro în anii 90, aceste restaurante erau limitate la început la 12 locuri, cu personal exclusiv familial, dar astăzi pot avea până la 50 de locuri, pot angaja personal calificat şi oferă meniuri care rivalizează cu restaurantele din lumea întreagă. În capitala Havana funcţionează în prezent aproximativ 400 de astfel de localuri.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...