Culegătorii europeni, printre care mulţi români, evită Marea Britanie din cauza Brexit-ului – BBC

Agenţiile de recrutare avertizează că nu vor mai putea asigura numărul necesar de lucrători sezonieri pentru fermele din Marea Britanie, în condiţiile în care culegătorii est-europeni, printre care mulţi români, evită această ţară din cauza Brexit-ului, notează BBC News, într-un comentariu difuzat miercuri.
Economica.net - mie, 06 iun. 2018, 11:33
Culegătorii europeni, printre care mulţi români, evită Marea Britanie din cauza Brexit-ului - BBC

Conform Asociaţiei furnizorilor de forţă de muncă (ALP), peste jumătate din firmele de recrutare nu au putut găsi mână de lucru în primele luni din acest an.

Uniunea naţională a fermierilor a raportat că, anul trecut, numărul muncitorilor sezonieri care au sosit în Marea Britanie a scăzut cu 17%, ceea ce a făcut ca unele recolte valoroase să fie lăsate să putrezească pe câmp.

Sectorul horticol are nevoie de 80.000 de lucrători sezonieri în fiecare an. În fermele britanice, 99% din muncitori sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi dintre ei din România şi Bulgaria.

Firma AG Recruitment and Management, cu sediul în comitatul Kent, lucrează în România pentru a furniza mână de lucru pentru 80 de fermieri din Marea Britanie.

În lunile următoare trebuie să găsească 4.000 de persoane care să culeagă căpşuni, zmeură, mere şi pere, însă este foarte departe de această ţintă.

Potrivit unuia din directori, Estera Amesz, numărul celor care vor să vină să muncească în Marea Britanie a scăzut drastic după decizia de Brexit. O cauză majoră a fost devalorizarea lirei sterline. O altă cauză este incertitudinea, oamenii nefiind siguri ce documente le sunt necesare, explică Estera Amesz.

‘Înainte aveam cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Zilnic veneau 30 până la 40 de persoane. Acum, într-o zi bună, doar câţiva. Obişnuiam să luăm crema cremei. Acum, ne mulţumim cu ce găsim’, spune ea.

Candidaţilor le sunt verificate cazierul judiciar şi îndemânarea, dar Amesz spune că firma a fost nevoită să-şi extindă aria de căutare la cei care ‘au două mâini şi două picioare’.

‘Înainte căutam oameni care ştiau ceva engleză, acum e dificil să mai recrutăm pe cineva cu cunoştinţe de engleză’, adaugă Doug Amesz, soţul şi partenerul de afaceri al Esterei.

În loc ca oamenii să vină la birourile firmei, aceasta este nevoită să se deplaseze în zonele rurale din România. La o prezentare în Bârlad, au venit 30 de persoane, dar numai cinci au semnat.

Alina Stan, de 31 de ani, a decis să plece în Marea Britanie la cules de flori şi fructe. Cu banii strânşi, îşi construieşte o casă pentru familie. Dar, de îndată ce va putea, va renunţa să mai plece. ‘Sperăm că în doi ani vom putea să ne terminăm casa. Dar mi-e foarte greu să-mi las copii acasă’, spune ea.

România, una din cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, are însă o creştere de 6,9%, de aproape trei ori mai mare decât a Marii Britanii.

În Iaşi, tinerii spun că nu au nicio intenţie să culeagă fructe. ‘Englezii pot alege ce vor să facă şi lasă muncile mai grele în seama străinilor’, spune Puiu Ionuţ, student la geografie, pentru BBC News. ‘Sunt mulţi englezi care ar putea lucra la câmp şi să nu lase fructele să putrezească. De-asta mie Brexit-ul mi s-a părut foarte ciudat, pentru că străinii vin să facă muncile grele şi muncile prost plătite – bineînţeles că ai vrea ca ei să rămână’, adaugă el.

Şi fermierii din România au probleme în a găsi culegători. ‘E într-adevăr dificil să găseşti lucrători care să ne strângă recoltele, în principal pentru că aceştia sunt atraşi spre alte ţări europene. Oamenii tind să meargă să culeagă usturoi în Spania, apoi culeg cireşe în România şi pe urmă culeg căpşuni în Grecia’, spune Gelu Corneanu, directorul Staţiunii Pomicole Iaşi.

În Marea Britanie, fermierii au avertizat anul trecut că se confruntă cu probleme de recrutare, şi potrivit ALP, trei sferturi din firmele agricole şi horticole anticipează pentru 2018 un deficit de mână de lucru necalificată.

Unii fermieri au mărit salariile, bonusurile, au îmbunătăţit condiţiile de cazare şi alte beneficii pentru a atrage mai mulţi străini la muncă.

Guvernul a promis să examineze dacă să introducă sau nu un program prin care muncitorii sezonieri să primească permise speciale de muncă în Marea Britanie, similar programului SAWS încheiat în 2013. Până acum, nu a fost propusă nicio alternativă.

Nouăzeci la sută dintre fermierii britanici se aşteaptă să aibă probleme în acest an să găsească forţă de muncă sezonieră.

Un comunicat emis de Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) precizează că ‘Defra şi Ministerul de Interne colaborează strâns pentru a face astfel încât necesarul de forţă de muncă al sectorului agricol să fie asigurat după ce vom ieşi din UE’. ‘Am spus foarte clar că, până în decembrie 2020, angajaţii din sectoarele agricol şi de procesare a alimentelor vor avea libertatea de a recruta cetăţeni UE pentru a umple locurile vacante şi că cei care sosesc pentru a munci vor putea să rămână în Marea Britanie ulterior’, subliniază comunicatul Defra.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...