Cum pregăteşte Immofinanz vânzarea portofoliului logistic din România către Blackstone

Dezvoltatorul imobiliar Immofinanz, care a semant un contract cu Blackstone în luna noiembrie a anului trecut pentru vânzarea întregului portofoliu logistic, inclusiv proprietăţile din România, a majorat capitalul social al firmelor vândute, înainte de preluarea de către subsidiara Logicor. 
Andrada Ghira - Dum, 10 ian. 2016, 22:37
Cum pregăteşte Immofinanz vânzarea portofoliului logistic din România către Blackstone

Opt firme deţinute de Immofinanz în România, şi prin care s-au dezvolat sau urmau să se dezvolte proiecte logistice, şi-au schimbat acţionariatul la sfârşitul lunii trecute, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial şi puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro. 

Este vorba de firmele Almera New Capital Investment, Log Center Sibiu, Log Center Brașov, Log Center Ploiești, Logistic Contractor, Arbor Corporation, Pantelimon II Development şi Freeze 1 Development. Două firme ale subsidiarei Blackstone, Logicor, au intrat în acţionariatul acestor societăţi: Corridor (CEE) Holdco B.V., cu 95% din părţile sociale şi Corridor (România) Holdco II B.V. cu 5% din părţile sociale. Deciziile au fost luate la data de 2 decembrie 2015 şi publicate în Monitorul Oficial în 23 şi 24 decembrie 2015. După termenul legal de 30 de zile, pentru ca terţii să-şi exprime opoziţia cu privire la schimbarea acţionariatului, Logicor va intra în posesia proprietăţilor.

Chiar înainte de schimbarea acţionarilor acestor societăţi, Immofinanz a operat majorări de capital de peste 40 de milioane de euro în cadrul a două firme. 

Immofinanz a majorat pe 15 decembrie capitalul social al firmei Almera New Capital Investment cu 133,9 milioane de lei, adică 30,16 milioane de euro. Prin intermediul Almera New Capital Investment, Immofinanz a dezvoltat la Timişoara proiectul LOG.IQ Timişoara, unde a fost construit în 2008 un depozit cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp. Adiacent acestei construcţii există teren de 70.000 de mp pentru dezvoltare. 

Întrebaţi de ECONOMICA.NET care este motivul acestei majorări de capital, reprezentanţii Immofinanz spun că „această măsură de consolidare a capitalului a reprezentat o etapă de pregătire pentru vânzarea companiei. Vânzarea portofoliului logistic este un pas important în vederea simplificării și optimizării structurii portofoliului Immofinanz și vizează concentrarea pe principalele sectoare de expertiză ale companiei, cele de office și retail. Este de așteptat ca finalizarea tranzacției să aibă loc în primul trimestru al anului calendaristic 2016”. 

Tot pe 15 decembrie, Immofinanz a majorat şi capitalul social al firmei Log Center Braşov, cu 45,8 milioane de lei, adică 10,36 milioane de euro. Compania deţinea prin intermediul acestei firme un teren la Braşov.

O majorare de capital, de aproape şapte milioane de euro a fost efectuată şi pentru firma Log Center Sibiu, prin care Immofinanz deţinea un teren pentru construcţia unui parc logistic. Dezvoltatorul mai are două proiecte în desfăşurare, la Mogoşoaia şi Ploieşti. 

Şi capitalul societăţilor Pantelimon II Development a fost majorat cu puţin peste cinci milioane de euro, dar şi cel al Freeze 1 Development cu  3,4 milioane de euro, mai arată datele din Monitorul Oficial. 

Immofinanz a semnat în luna noimebrie a anului trecut un acord de vânzare a întregului portofoliu logistic pe care îl deţine, înclusiv proprietăţile din România. 

Tranzacția include toate cele 36 de proprietăți logistice finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion mp, localizate cu precădere în Germania (24 proprietăți), dar și în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) și Rusia (1).

Suprafaţa închiriabilă totală a proprietăţilor din România este de 52.341 de mp, cu un grad de ocupare de 95,3%. Veniturile din chirii ale Immofinanz pentru proprietăţile industriale au fost de aproape 600.000 de euro în primul trimestru al anului fiscal 2015-2016, potrivit datelor din raprotul financiar al companiei.

De asemenea, Blackstone va achiziționa trei proiecte de dezvoltare de aproximativ 65.000 mp, aflate în prezent în construcție în Hamburg (Germania), București și Ploiești (România), care vor fi finalizate de către Immofinanz, precum și rezerve de terenuri. Blackstone va integra toate activele în cadrul Logicor, platforma sa logistică europeană. Logicor are un portofoliu de proprietăţi industriale cu o suprafaţă de peste 7,7 milioane de euro. Cu această achiziţie, Logicor ajunge la un portofoliu de aproape nouă milioane de mp.

Prețul de achiziție este determinat de valoarea proprietăților, de aproximativ 536 milioane de euro, mai puțin costurile de construcție de aproximativ 28 de milioane de euro pentru cele trei proiecte de dezvoltare.

Această valoare reprezintă aproximativ valoarea contabilă totală la 31 iulie 2015 și confirmă reevaluarea proprietăților logistice în anul financiar 2014/15. Prețul de achiziție final va fi determinat în baza declarațiilor financiare realizate la data închiderii.

Te-ar mai putea interesa și
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite......
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...