Cum văd managerii economia României în primele trei luni ale anului

Activitatea în industria prelucrătoare va avea o relativă stabilitate în perioada ianuarie - martie 2014, iar cea din servicii, construcţii şi comerţul cu amănuntul va scădea, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, informează Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 09:05
Cum văd managerii economia României în primele trei luni ale anului

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural minus 1%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra o tendinţă de scădere (sold conjunctural minus 30%), iar pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor vom avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 7%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 6%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural minus 31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural minus 24%).

Managerii estimează, de asemenea, o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 28%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural plus 2%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural minus 14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural minus 23%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 4%).

De asemenea, managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural plus 18%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural minus 6%).

În sectorul de servicii, se estimează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 7%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...