Cupru Min: Guvernul schimbă strategia de vânzare a cuprului românesc

Niciuna dintre cele două companii interesate de Cupru Min nu a depus oferte angajante pentru a cumpăra concentrat de cupru de la Cupru Min, informează, vineri, Ministerul Economiei.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 14:10
Cupru Min: Guvernul schimbă strategia de vânzare a cuprului românesc

‘Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10.00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus ofertă angajantă în etapa finală a procedurii’, se arată într-un comunicat al ME.

Reprezentanţii ministerului explică faptul că, pe parcursul negocierilor, ambii participanţi au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, stabilite prin caietul de sarcini, vizând în principal preţul minim sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii.

‘Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din caietul de sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri, deoarece ar fi fost încălcate principiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor. Ţinând cont de observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum şi condiţiile din caietul de sarcini, urmând a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min’, se mai precizează în comunicat.

Societatea Cupru Min înregistrează în prezent o evoluţie economică pozitivă, subliniază ME.

În primele zece luni ale acestui an, Cupru Min a avut un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a consemnat un profit de 11 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei în această perioadă s-au ridicat la 138,5 milioane de lei. De asemenea, în ultimele şapte luni ale acestui an, a fost dublat volumul de investiţii în descopertă, crescând, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni.

‘Situaţia financiară a companiei este stabilă în acest moment. Societatea nu are angajate credite şi nu înregistrează restanţe la bugetul de stat. Principala prioritate a managementului societăţii este identificarea finanţării pentru realizarea investiţiilor’, se spune în comunicat.

Niciunul dintre cei doi investitori care rămăseseră în cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus în termen documentele necesare pentru a participa la selecţia propriu-zisă, iar autorităţile analizează şi varianta restructurării societăţii de stat prin forţe proprii, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocată, întrucât compania are contracte pentru anul viitor.

”Procedura va fi reluată, însă nu este singura opţiune. Dacă activitatea companiei se va menţine profitabilă, se analizează şi posibilitatea să se meargă pe restructurare proprie, fără să fie vreo asociere cu altă companie, aşa cum se doreşte acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme”, au explicat sursele citate.

Tot joi, primarul oraşului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, că niciunul dintre cei doi investitori rămaşi în cursa pentru achiziţionarea concentratului de cupru de la Roşia Poieni nu s-a prezentat la sediul Cupru Min Abrud pentru a depune oferta de cumpărare.

Câştigătorul licitaţiei ar fi trebuit să achite un avans de 40 de milioane de euro până la data de 13 ianuarie 2014.

Procesul de atragere de investiţii la CupruMin este, de fapt, un contract de vânzare a minereului de cupru.

La începutul lunii septembrie, ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, declara că preţul minim din oferta pentru atragerea de investiţii la Cupru Min este 6.900 de dolari pe tonă.

‘Am estimat pentru ultimul trimestru al anului un preţ al cuprului de 7.000 de dolari pe tonă. Preţul minim din ofertă este de 6.900 de dolari pe tonă. În costul minereului intră şi investiţiile de mediu şi decopertare”, a precizat Vosganian.

Pentru procesul de achiziţie a concentratului de cupru de la Cupru Min au fost depuse în termen trei oferte – Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elveţia şi Yldirim Holding AŞ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost îndeplinite doar de doi ofertanţi – Trafigura şi Yldirim.

Cupru Min oferă la vânzare, prin metode combinate, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare.

Contractul de vânzare a concentratului de cupru se încheie pe o perioadă de şapte ani. Cantitatea maximă de concentrat de cupru livrată în contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, având conţinuturile specificate în fişa tehnică. Cumpărătorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societăţii şi pentru transportul acestuia, precum şi orice alte costuri asociate.

Cupru Min a trecut anul trecut printr-o procedură de privatizare, care, însă, nu s-a finalizat. În 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min, la preţul de 200,772 milioane de euro. Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.

Înfiinţată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extracţia şi prepararea minereurilor cuprifere sărace de la Roşia Poieni. Zăcământul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un conţinut mediu de 0,353% cupru şi cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...